Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 apr 2010 - Anul XV, nr. 99 (4390)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Terapii alternative

Ce opţiuni avem pentru tratarea depresiei post-partum?

Deşi venirea pe lume a unui copil este un moment de bucurie pentru majoritatea femeilor, multe dintre ele nu sunt pregătite să înfrunte o posibilă depresie după naştere.

Tristeţea, teama, gândurile negre - sunt sentimente care par să înnoureze cerul fericirii de după naştere. Unele mame încearcă aceste sentimente într-o formă uşoară numită "variaţii de dispoziţie postpartum", care dispare în decurs de câteva zile. Altele însă, trec printr-o etapă numita "depresie postpartum".

Pentru combaterea cu succes a acestor episoade ce afectează echilibrul psiho-comportamental, al proaspetei mame se recomandă să se ia în considerare câteva sfaturi utile: Pe primul plan este acceptarea prezenţei stărilor depresive ca atare, şi, aici, ajutorul unui psiholog este valoros. Alături de acesta, mama poate apela la mici autoterapii cu efect puternic.

 

Autoterapii cu efecte bune

Este necesar să te înţelegi, să nu fii dură cu tine, să nu te judeci pentru că ai şi sentimente negative faţă de copil. Vorbeşte cu o mamă care recunoaşte că a trecut prin asta şi te poate susţine, pe care simţi că te poţi baza. Construieşte-ţi un plan de relaxare şi de detaşare.

Ia-ţi câteva minute libere zilnic, lasă copilul în grija cuiva şi fă ceva pentru tine: mergi la un salon de coafură, la un masaj de relaxare, ieşi la o cafea cu o prietenă, plimbă-te puţin, citeşte, fă orice simţi că te poate desprinde de momentul negativ prin care treci.

Dacă ţi se pare ca stările negative sunt frecvente şi pot avea efecte negative directe asupra copilului, este indicat să consulţi imediat un psiholog. Autosugestia şi încurajările pozitive pe care ţi le poţi da tu singură sunt cele mai importante. Le poţi "programa" spre repetare, cât mai des, ca să previi intensitatea mare a stărilor negative.

Găseşte o listă de argumente frumoase, emoţionale referitoare la statutul tău de mamă şi la copil. În această etapă funcţionează însuşirea realităţii că bebeluşul tău este o persoană, pentru moment dependentă de tine, care are nevoie de tine şi nu "îşi propune" să te supere.

Cu cât vei înţelege mai repede acest aspect, cu atât mai repede şi mai uşor vei scăpa de depresie. Încearcă să dormi când copilul doarme. Cu cât îţi vei recăpăta mai repede odihna, cu atât mintea şi corpul îţi vor fi mai odihnite şi mai dispuse să experimenteze nouă aventură.

Menţine contactul social. Ia-ţi copilul şi mergi în parc unde poţi vorbi cu alte mame sau stabileşte întâlniri regulate cu prietenele în parc. O discuţie despre altceva în afară de cele legate de problematicile cauzate de rolul de mamă, îţi va face foarte bine.

Roagă pe cineva să te ajute în casă cu prepararea mâncării, cu curăţenia şi cumpărăturile. Redu exigenţele personale legate de felul în care arată casa şi rezistă cu succes tentaţiei de a face curăţenie la fel ca înainte.

Cu alte cuvinte, pune accent mult pe odihna şi relaxarea ta.

Mihai MOISOIU
psiholog
telefon:0753223
www.nearyou.eu

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce opţiuni avem pentru tratarea depresiei post-partum?.
 Vizualizări articol: 765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ce opţiuni avem pentru tratarea depresiei post-partum?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei