Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 mar 2010 - Anul XV, nr. 74 (4365)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

SIDA: Un antibiotic administrat în primele stadii ale bolii poate reduce mortalitatea

Administrarea preventivă a unui antibiotic utilizat în mod curent şi care nu este costisitor reduce semnificativ mortalitatea în rândul pacienţilor africani ale căror sisteme imunitare au fost slăbite de virusul HIV, potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet.

Potrivit AFP, medicamentul Cotrimoxazol, comercializat sub numele de Bactrim, Eusaprim şi Septrim, conţine două antibiotice: sulfametoxazol şi trimetoprim. El este folosit contra multor infecţii (urinare, digestive etc), dar şi în tratarea unei forme de pneumonie şi a toxoplasmozei cerebrale de care se pot îmbolnăvi unii dintre pacienţii seropozitivi. Medicamentul are şi proprietăţi anti-malarie.

Un număr de 3.179 de persoane au participat la acest studiu efectuat în Uganda şi Zimbabwe. Ele au început triterapia anti-SIDA în momentul în care sistemele lor imunitare erau deja serios afectate, iar numărul celulelor imunitare CD4 din sânge scăzuseră sub 200 per microlitru.

Riscul de deces în primele trei luni a scăzut cu 59% în rândul pacienţilor care au primit Cotrimoxazol şi triterapie anti-SIDA, comparativ cu pacienţii care nu au primit aceste antibiotice. Reducerea riscului de mortalitate s-a menţinut până la cea de-a 72-a săptămână de la începerea tratamentului (44%).

După cea de-a 72-a săptămână de tratament, riscul de deces, pe ansamblul pacienţilor, a scăzut la 35%.

Cotrimoxazolul a redus şi numărul cazurilor de malarie, cu 26%.

Graţie beneficiilor avute asupra riscului de mortalitate, faptului că are puţine efecte secundare neplăcute şi că este asociat cu un cost scăzut şi cu o mare uşurinţă de administrare, Cotrimoxazolul ar trebui prescris de medici tuturor pacienţilor africani adulţi, care încep un tratament anti-HIV, consideră autorii acestui studiu.

Această terapie ar trebui continuată cel puţin un an de la începerea tratamentului anti-HIV, au declarat medicii Xavier Anglaret, de la Bordeaux-INSERN, şi Serge Eholie, de la Abidjan-CHU Treichville), principalii autori ai studiului.

Fără acest antibiotic, în timpul primului an de triterapie, mortalitatea pacienţilor africani bolnavi de SIDA rămâne ridicată (26%), mai ales în primele şase luni de la începerea tratamentului.

În Africa subsahariană trăiesc aproximativ 22,4 milioane de persoane seropozitive sau bolnave de SIDA, acest număr reprezentând două treimi din totalul mondial (33,4 milioane), potrivi estimărilor din 2008 publicate de organizaţia ONUSIDA în noiembrie 2009.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SIDA: Un antibiotic administrat în primele stadii ale bolii poate reduce mortalitatea.
 Vizualizări articol: 561 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SIDA: Un antibiotic administrat în primele stadii ale bolii poate reduce mortalitatea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei