Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 mar 2010 - Anul XV, nr. 69 (4360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studiu

Predispoziţia genetică, factor de risc pentru nefumători în declanşarea cancerului pulmonar

Mutaţiile genetice pot contribui la creşterea semnificativă a riscului de declanşare a cancerului pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată, potrivit unui studiu publicat, luni, de ediţia online a revistei The Lancet Oncology, informează AFP.

Fumatul rămâne prima cauză de declanşare a cancerului pulmonar, fumătorii confruntându-se cu un risc de 20 de ori mai mare de a dezvolta acest tip de cancer comparativ cu nefumătorii.

Totuşi, 15% dintre bărbaţi şi 53% dintre femei, care au cancer pulmonar, nu au fumat niciodată (sau mai puţin de 100 de ţigarete de-a lungul întregii vieţi). Un sfert din totalul cazurilor de cancer pulmonar înregistrate pe mapamond apar la pacienţi nefumători.

Unul dintre factorii de risc cunoscuţi, pentru nefumători, este fumatul pasiv.

Recent, mai multe studii genomice au identificat variaţiile genetice care pot avea un anumit efect moderat asupra riscului de apariţie a cancerului pulmonar. Însă până în prezent, nici unul dintre aceste studii nu a fost realizat doar pe voluntari nefumători.

Ping Yang de la Mayo Clinic of Medicine din oraşul american Rochester şi o echipă internaţională de oameni de ştiinţă au efectuat un studiu în patru etape pentru a încerca să identifice variaţiile genetice responsabile cu creşterea riscului de cancer pulmonar la nefumători.

Cercetătorii au identificat două variaţii la nivelul cromozomului 13, care conduc la o creştere cu 60% a riscului de declanşare a cancerului pulmonar la nefumători.

În opinia oamenilor de ştiinţă, aceste variaţii genetice alterează funcţionarea genei GPC5, contribuind la declanşarea bolii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predispoziţia genetică, factor de risc pentru nefumători în declanşarea cancerului pulmonar.
 Vizualizări articol: 629 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predispoziţia genetică, factor de risc pentru nefumători în declanşarea cancerului pulmonar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei