Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 mar 2010 - Anul XV, nr. 67 (4358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sănătate

Un stil de viaţă sănătos este cel mai bun remediu pentru diabet

Tratamentele intensive pentru controlarea diabetului şi reducerea riscului cardiovascular ridicat asociat acestei maladii nu au efecte prea mari, potrivit unor studii clinice recente, care demonstrează că un stil de viaţă sănătos este cel mai bun remediu, informează AFP.

Diabetul de tipul 2 (non-insulino-dependent) "afectează peste 200 de milioane de persoane pe plan mondial şi determină o creştere a riscului de declanşare a maladiilor cardiovasculare de până la patru ori", a declarat Henry Gingsberg, profesor la Universitatea Columbia din New York.

Profesorul Ginsberg este autorul unuia dintre studiile clinice ale căror rezultate au fost prezentate la cea de-a 59-a conferinţă anuală organizată de American College of Cardiology (ACC), care a reunit în weekendul trecut, în oraşul american Atlanta, peste 30.000 de cardiologi, cercetători şi reprezentanţi ai marilor laboratoare farmaceutice.

Unul dintre aceste studii, efectuat pe un eşantion de 5.500 de diabetici, a relevat faptul că o creştere a concentraţiei de colesterol bun (HDL) din sânge, cu ajutorul fibraţilor - Tricor, fabricat de laboratorul american Abbott -, coroborată cu un tratament clasic de reducere a concentraţiei de colesterol rău (LDL) cu ajutorul statinelor, nu a condus la scăderea riscului de producere a infarctelor şi a atacurilor cerebrale.

În urma unui al doilea studiu, efectuat pe 5.000 de diabetici suferind de hipertensiune, medicii au reuşit să scadă tensiunea arterială sistolică pentru jumătate dintre voluntari, sub valoarea de 120 de milimetri coloană de mercur (mm/ Hg), iar ceilalţi voluntari au fost supuşi unui tratament obişnuit pentru menţinerea tensiunii sub valoarea de 140 mm/ Hg.

În ambele cazuri, un nivel mai mare de colesterol bun şi o reducere considerabilă a tensiunii arteriale nu au avut niciun efect în ceea ce priveşte încercarea medicilor de a scădea riscul cardiovascular pentru aceşti diabetici.

Diabetul este al şaptelea factor de mortalitate în Statele Unite, iar 65% din totalul acestor decese au la origine cauze cardiovasculare.

Cele două cercetări clinice au fost efectuate în cadrul unui studiu de anvergură, intitulat ACCORD (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes), finanţat în mare parte de National Institutes of Health (NIH). În cadrul programului ACCORD au fost monitorizaţi peste 10.000 de diabetici din SUA şi Canada, cu vârstele cuprinse între 40 de ani şi 79 de ani.

 

Studiul clinic prezentat la Atlanta, intitulat INVEST

Un alt studiu clinic prezentat la Atlanta, intitulat INVEST (International Verapamil SR-Trandolapril), efectuat pe un eşantion de 6.400 de pacienţi diabetici suferind deja de o maladie cardiovasculară, a arătat că o scădere excesivă a tensiunii arteriale sistolice sub 115 mm/ Hg ar putea cauza chiar o creştere a ratei mortalităţii.

Un alt studiu prezentat la Atlanta a relevat, spre surpriza cardiologilor, că medicamentul antidiabetic Starlix, produs de grupul farmaceutic elveţian Novartis, nu a reuşit să împiedice avansarea bolii în cazul pacienţilor cu forme grave de diabet.

Acelaşi studiu clinic, intitulat NAVIGATOR, a demonstrat, totodată, că medicamentul Diovan, folosit împotriva hipertensiunii, fabricat tot de grupul Novartis, şi administrat singur sau în combinaţie cu medicamentul Starlix sau cu un placebo, nu a condus la scăderea incidenţei cardiovasculare în cazul acestor diabetici. NAVIGATOR a fost efectuat pe 9.306 de pacienţi din 40 de ţări, care au fost monitorizaţi timp de cinci ani.

"Ce este şi mai interesant, în cazul medicamentului Starlix, este faptul că efectele lui au fost chiar contrare faţă de aşteptările specialiştilor", a explicat Robert Califf de la Universitatea Duke din localitatea Durham (Carolina de Nord).

Însă acest studiu a demonstrat mai ales faptul că un stil de viaţă sănătos "rămâne cea mai bună alegere pentru prevenirea diabetului în cazul pacienţilor cu risc crescut", a explicat Rury Homan de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Toţi voluntarii care au participat la studiul NAVIGATOR au fost obligaţi să facă exerciţii fizice în mod regulat, să adopte un regim alimentar sărac în grăsimi şi să atingă un ritm de scădere în greutate de 5% din greutatea corporală. În opinia oamenilor de ştiinţă, acestea au fost motivele pentru care medicamentele Starlix şi Diovan nu au avut efectele scontate şi care dovedesc încă o dată beneficiile unui stil de viaţă sănătos.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un stil de viaţă sănătos este cel mai bun remediu pentru diabet.
 Vizualizări articol: 1051 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Un stil de viaţă sănătos este cel mai bun remediu pentru diabet1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei