Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 mar 2010 - Anul XV, nr. 60 (4351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vitamina D activează sistemul imunitar

Vitamina D joacă un rol cheie în activarea sistemului imunitar al organismului, au demonstrat cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, al căror studiu a fost publicat în ediţia online a revistei Nature Immunology, informează AFP.

Această descoperire a cercetătorilor danezi explică motivul pentru care limfocitele (celulele T), veritabili soldaţi ai sistemului imunitar, care distrug bacteriile şi virusurile din organism, sunt mai puţin active în cazul pacienţilor care au concentraţii reduse de vitamina D.

Echipa coordonată de medicul Carsten Geisler a demonstrat că limfocitele au nevoie de vitamina D pentru a trece la acţiune, iar o carenţă a vitaminei D în sânge le face să "doarmă".

"Atunci când o celulă T este expusă în faţa unui agent patogen străin, ea desfăşoară un dispozitiv de semnalizare, sau o «antenă», denumit receptor de vitamina D, cu ajutorul căruia ea începe să caute aceste vitamine în fluxul sangvin. Acest lucru înseamnă că celula T are nevoie de vitamina D, iar în lipsa acesteia, activarea celulei este oprită", a explicat Carsten Geisler. "Dacă celulele T nu găsesc suficiente cantităţi de vitamina D în sânge, ele nu vor începe să se mobilizeze", a precizat Geisler.

În opinia cercetătorilor danezi, celulele T umane care "dorm" nu prezintă nici receptorul de vitamina D, nici o anumită enzimă, denumită PLC-gamma 1, activată de vitamina D, care permite celulei T să producă o reacţie specifică împotriva agentului patogen.

"Oamenii de ştiinţă ştiu de mult timp deja că vitamina D este importantă pentru absorbţia calciului şi că ea este implicată în lupta anumitor maladii precum cancerul şi scleroza în plăci, însă ceea ce am realizat noi se referă la rolul crucial pe care această vitamină îl are în activarea sistemului imunitar", au explicat autorii studiului.

Un număr de 40 de experţi din diverse ţări, coordonaţi de medicul neurolog David Servan-Schreiber, au lansat recent un apel pentru a sensibiliza autorităţile publice să sprijine mai mult cercetările ştiinţifice care vizează rolul avut de vitamina D în organism.

În opinia acestor experţi, trei sferturi dintre europeni prezintă carenţe de vitamina D.

Vitamina D are particularitatea de a fi puţin prezentă în alimentaţie, ea regăsindu-se în principal în carnea de peşte. Ea este sintetizată mai ales de către piele, sub acţiunea razelor ultraviolete. Această vitamină poate fi administrată însă şi sub forma unor suplimente alimentare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vitamina D activează sistemul imunitar.
 Vizualizări articol: 635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vitamina D activează sistemul imunitar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei