Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 mar 2010 - Anul XV, nr. 55 (4346)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un simplu test de salivă poate prezice riscul de orbire

Un simplu test genetic de salivă este capabil să identifice cu maximă acurateţe riscul de degenerescenţă maculară, maladia care reprezintă principalul factor de orbire.

O probă de salivă este trimisă spre analiză la un laborator specializat, pentru a identifica riscul unei persoane de a suferi de degenerescenţă maculară la persoanele în vârstă, principalul factor ce declanşează orbirea, informează dailymail.co.uk. Numai în Marea Britanie, această boală afectează peste un milion de persoane.

În funcţie de rezultatul testului, pacientul poate să apeleze din timp la anumite schimbări de dietă şi ale stilului de viaţă, care, aşa cum s-a demonstrat în studii precedente, pot reduce într-o proporţie semnificativă riscul de declanşare a acestei afecţiuni.

Degenerescenţa maculară se produce atunci când macula - partea centrală a retinei care trimite imagini detaliate către creier - începe să se fragmenteze şi să prezinte anumite leziuni. În ciuda medicaţiei, maladia este progresivă, iar jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi dezvoltă în scurt timp probleme grave de vedere sau orbesc.

Din păcate, această boală prezintă puţine simptome timpurii, iar atunci când este diagnosticată, problemele de vedere sunt deja permanente.

Deşi se ştie deja că între 75% şi 85% din totalul cazurilor de degenerescenţă maculară sunt afecţiuni genetice, moştenite din familie, până recent, medicii nu aveau la dispoziţie nici o metodă pentru a identifica persoanele care ar putea avea genele ce declanşează maladia.

Graţie noului test, care are o acurateţe de 100% în detectarea genelor cu risc maxim pentru declanşarea bolii, acest diagnostic a devenit posibil în zilele noastre.

Noul test constă în prelevarea salivei la domiciliu, într-un mic tub, care se sigilează şi se trimite într-un plic special către un laborator specializat în analizele genetice.

"Testul identifică şase gene şi opt markeri genetici care au fost asociaţi cu un risc crescut de declanşare a bolii. Prin identificarea acestor gene, acum putem să asigurăm o interpretare personalizată a factorilor genetici de risc", a explicat Tim Clove, directorul Optegra, compania specializată în tratamente oftalmologice, care a produs acest test.

Pacientul primeşte un raport complet în cel mult 14 zile de la efectuarea testului şi, dacă prezintă un risc crescut de declanşare a bolii, va fi contactat de un genetician, pentru un consult gratuit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un simplu test de salivă poate prezice riscul de orbire.
 Vizualizări articol: 939 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un simplu test de salivă poate prezice riscul de orbire5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei