Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 mar 2010 - Anul XV, nr. 49 (4340)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Durerea, alungată de respiraţia profundă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Respiraţia profundă ar putea calma durerile la fel de eficient ca orice medicament analgezic. Rezultatele unor experimente efectuate recent au arătat că, respirând profund, mai precis, inspirând de două ori mai rar decât în mod normal, persoanele care au suferit arsuri sau tăieturi îşi alină durerea pe termen scurt, însă metoda inspiraţiei profunde ar putea fi eficientă şi în cazul durerilor cronice ale încheieturilor şi muşchilor. În timpul studiului, subiecţii au reuşit să suporte mai bine şi pentru mai mult timp diverse niveluri de durere, după ce în prealabil fuseseră învăţaţi cum să îşi controleze ritmul respiraţiei, astfel încât să îl reducă la jumătate.

În general, adulţii respiră de 12 până la 18 ori pe minut, însă oamenii de ştiinţă au anunţat că reducerea ritmului până la şase respiraţii pe minut are un efect analgezic deloc de neglijat. Experimentul a fost realizat pe un grup de femei sănătoase şi pe un grup de femei care sufereau de fibromialgie - o afecţiune medicală cronică, afecţiune care se caracterizează prin dureri difuze şi sensibilitate în muşchi, tendoane şi ligamente, fără ca acestea să aibă o cauză evidentă.

Femeile din ambele grupuri au fost supuse unor teste în timpul cărora mâinile le-au fost expuse la temperaturi de diferite intensităţi, scopul cercetătorilor fiind acela de a măsura gradul de toleranţă la durere al pacienţilor. Subiecţii din ambele grupuri au anunţat că, atunci când au respirat mai rar şi mai profund decât în mod normal, durerea li s-a părut mai puţin intensă şi mai uşor de suportat decât atunci când au respirat normal.

Una dintre teoriile emise de cercetători în urma acestui experiment este aceea că respiraţia profundă reduce durerea întrucât are un efect direct asupra sistemului nervos simpatic - fibrele din cadrul sistemului nervos central care controlează, printre altele, fluxul sanguin şi temperatura la nivelul epidermei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Durerea, alungată de respiraţia profundă.
 Vizualizări articol: 386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Durerea, alungată de respiraţia profundă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei