Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 feb 2010 - Anul XV, nr. 39 (4330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Meniu sănătos pentru bebeluşul dumneavoastră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prepararea în casă a hranei pentru bebeluşi este un proces cât se poate de uşor, iar avantajul cel mai mare este acela că ştiţi exact ce ingrediente folosiţi. Puteţi fi sigur că micuţul dumneavoastră nu intră în contact cu zaharuri sau conservanţi, substanţe dăunătoare pentru sănătatea lui.

Odată cu creşterea şi dezvoltarea bebeluşilor, alimentaţia acestora trebuie diversificată din ce în ce mai mult. Organismul lor începe să aibă nevoie şi de altceva, în afară de laptele matern sau laptele praf vitaminizat prescris de medicii pediatri. În general, primele alimente introduse în dieta micuţilor, în afară de lapte, sunt cerealele speciale pentru bebeluşi. Numai că, în afară de acestea, în alimentaţia micuţilor ar trebui să fie incluse, încet-încet, şi legume de diverse sortimente, dar şi carne, şi fructe.
Dintre acestea, dovlecelul, cartoful dulce şi morcovul sunt primele care pot fi introduse în dieta bebeluşilor, ele având un aport de vitamine şi minerale semnificativ şi fiind, totodată, bine tolerate de sistemul digestiv al celor mici. Alegeţi să preparaţi mâncarea bebeluşului din legume crescute organic (dacă sunt din propria grădină este şi mai bine). Spălaţi-le foarte bine, curăţaţi-le de coajă dacă este nevoie, apoi tocaţi-le în bucăţele de aceeaşi dimensiune. Fierbeţi legumele la abur până când acestea se înmoaie (cam zece minute), apoi pasaţi-le, fie cu ajutorul unui mixer electric, fie într-un blender, până când capătă consistenţa dorită. Dacă vreţi ca pasta să fie mai moale, puteţi „lungi” compoziţia cu apa în care au fiert legumele. În plus, în acest fel, o parte dintre substanţele nutritive care s-au pierdut prin fierbere ajung din nou în preparat. Altă variantă de subţiere a pastei ar fi ca, în loc de supa de legume, să folosiţi lapte (matern sau lapte praf).

 

Hrana pentru bebeluşi, la congelator

Utilizând acest procedeu, puteţi prepara mai multă hrană pentru bebeluşi decât este nevoie într-un anumit moment, pentru că, după ce legumele sunt pasate sau făcute piure, pasta respectivă poate fi păstrată fără nici o problemă în congelator, chiar în tăviţa în care de obicei puneţi apă pentru a obţine cuburi de gheaţă. Pur şi simplu umpleţi spaţiile din tăviţă cu pasta preparată, apoi puneţi totul în pungi pentru congelator. Aduceţi-vă aminte să notaţi pe fiecare pungă (sau să puneţi o etichetă) data preparării, pentru a şti exact când şi cât timp le puteţi folosi.

 

Pentru micuţii pretenţioşi

Din cauză că bebeluşii se obişnuiesc destul de greu cu noile arome şi texturi ale mâncării, în special dacă sunt mai pretenţioşi, este posibil să fie nevoie să întrerupeţi alimentaţia cu legume, după ce i-aţi servit micuţului o astfel de masă. Astfel, dacă vedeţi că după ce a mâncat prima dată legume, bebeluşul este îndărătnic şi nu le mai vrea, lăsaţi să treacă un timp şi abia apoi încercaţi din nou. Există şi bebeluşi mai „aventuroşi”, care mănâncă tot ce primesc, în schimb, alţii sunt mai mofturoşi şi e posibil să fie nevoie să încercaţi de zece ori până când vor accepta respectivul fel de mâncare.



Diversificarea meniului

După ce bebeluşul s-a obişnuit cu legumele „de început” (dovlecel, cartof dulce sau morcov), puteţi extinde meniul. Adăugaţi broccoli şi fasole verde, pe care va trebui să le preparaţi după procedeul descris mai sus. Indiferent cât de multe legume reuşiţi să introduceţi în dieta micuţului, cel mai important este să îi daţi să mănânce mai rar legume cu valori nutritive mici, ca, de exemplu, cartofi.
La fel de important este să ţineţi o evidenţă a alimentelor pe care le-aţi introdus în dietă, asigurându-vă că lăsaţi să treacă patru zile, cel puţin, înainte de a diversifica din nou meniul. Astfel, veţi putea monitoriza starea copilului şi vă veţi putea da seama de eventualele alergii pe care le-ar putea suferi. Dacă introduceţi mai multe legume deodată, nu o să ştiţi care dintre ele a declanşat o alergie şi va trebui să o luaţi de la capăt.
Dacă bebeluşul a acceptat toate alimentele pe care i le-aţi dat separat, puteţi începe să combinaţi ingredientele. Sau puteţi prepara, cu ajutorul blenderului, supe, tocăniţe sau paste de diverse consistenţe, în funcţie de preferinţele pe care le arată cel mic. După ce primele legume au fost integrate, teoretic ,bebeluşul poate consuma hrană de aceeaşi consistenţă cu cea pe care o consumă adulţii, condiţia fiind să nu fie prea sărată, prea condimentată sau iute.

 

Carnea şi fructele

Carnea poate fi şi ea introdusă în meniul bebeluşului, pasată la consistenţa dorită. Condiţia ar fi să nu fie grasă. Carnea se pasează mai greu, însă nu este imposibil. Ca şi în cazul piureului de legume, atunci când pasaţi carnea „subţiaţi” pasta cu apă ori lapte sau, ca să vă fie mai uşor, patru zile pasaţi-o împreună cu legumele fierte din supă.
Fructele mai tari, ca, de exemplu, merele sau perele, trebuie fierte puţin în apă, până când se înmoaie, apoi se prepară la fel ca şi legumele. Fructele moi, cum ar fi bananele şi avocado, se pasează pur şi simplu şi se servesc bebeluşului ca atare, fără să mai fie nevoie să fie procesate în vreun fel. Specialiştii în nutriţie pediatrică recomandă ca fructele să fie introduse de-abia după ce micuţul s-a obişnuit cu legumele, pentru că altfel copiii vor tânji numai după fructele dulci şi vor strâmba din nas la legume.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Meniu sănătos pentru bebeluşul dumneavoastră.
 Vizualizări articol: 1188 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Meniu sănătos pentru bebeluşul dumneavoastră0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei