Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 feb 2010 - Anul XV, nr. 28 (4319)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cafeaua - prieten sau duşman?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cafeina este substanţa fără de care mulţi dintre noi nu reuşesc să "funcţioneze" la randament maxim. Deşi este un excelent impuls dimineaţa, pentru a începe activitatea în forţă, încă nu se ştie cu exactitate dacă această substanţă este bună pentru organism de-a lungul întregii zile. Cafeina şi cafeaua se numără printre substanţele cel mai mult studiate de comunitatea ştiinţifică şi se pare că cel puţin o dată pe lună mai apare câte un articol referitor la efectele pe care cafeaua le are asupra sănătăţii. De-a lungul anilor, părerile despre cafea s-au tot modificat, trecând de la o extremă la alta. Dacă odinioară, cafeaua se număra printre duşmanii cei mai aprigi ai sănătăţii, studiile ştiinţifice aşază cafeaua într-o lumină foarte bună. Foarte probabil, adevărul se află undeva la mijloc. Vă prezentăm câteva argumente pro şi câteva argumente contra cafelei, pe care le puteţi cântări de fiecare dată când savuraţi licoarea magică.

 

Argumente pro

Pe primul loc pe lista argumentelor în favoarea cafelei se află beneficiile pe care cafeina, substanţa de bază din cafea, le are asupra sistemului nervos central. Este un excelent stimulent, fiind capabilă să trezească simţurile şi să ne pregătească pentru ziua care urmează. Tot cafeina este cea care restaurează nivelul de vigilenţă şi alungă somnolenţa. În plus, cafeina este un ingredient de bază şi pentru anumite medicamente, în special pentru cele folosite pentru tratarea migrenei, şi poate contracara efectele sensibilităţii la antihistaminice.
La rândul ei, cafeaua este bogată în antioxidanţi, care previn îmbătrânirea şi protejează celulele. Consumul regulat de cafea poate reduce riscul apariţiei anumitor boli şi afecţiuni precum Parkinson, ciroza hepatică, diabetul de tip II, bolile cardiovasculare, pietre biliare şi pietre la rinichi, pierderea memoriei cauzate de maladia Alzheimer şi, în plus, poate întârzia instalarea sclerozei în plăci. În plus, consumul de cafea stimulează performanţele cognitive, atenţia, vigilenţa, rezistenţa şi condiţia fizică, stimulând totodată recuperarea musculară după un efort susţinut. Şi, în final, dar nu în cele din urmă, cafeaua are un gust bun şi ne ajută să ne relaxăm la orice oră.

Argumente contra

Fără îndoială, există şi "bile negre" pe care le primeşte cafeina. În primul rând, în nici un caz nu poate ţine loc de somn şi de odihnă. Persoanele care nu pot dormi nu trebuie să folosească această substanţă ca pe o metodă pentru a evita somnul, întrucât organismul se slăbeşte treptat. Mai mult decât atât, consumul exagerat de cafeină poate genera complicaţii: în cel mai rău caz, când corpul primeşte prea multă cafeină pe o perioadă de timp prelungită, afecţiunile mintale şi fizice pot deveni permanente. Printre stările pe care cafeina le poate induce se numără anxietatea, tulburările de somn, hipertensiunea arterială, pulsul mărit, diureză, contracţii musculare şi chiar halucinaţii. Toate acestea se întâmplă în principal din cauză că această substanţă creează dependenţă.
Pe de altă parte, cafeaua creşte nivelul colesterolului şi are efecte negative asupra stării şi funcţionării vaselor sanguine, putând chiar ridica nivelul tensiunii arteriale. În plus, excesul de cafea poate afecta absorbţia calciului, crescând astfel riscul apariţiei osteoporozei. În fine, cafeaua creşte riscul de deshidratare, întrucât acţionează ca un diuretic uşor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cafeaua - prieten sau duşman?.
 Vizualizări articol: 892 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Cafeaua - prieten sau duşman?4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei