Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 ian 2010 - Anul XV, nr. 13 (4304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sănătate

Dieta mediteraneană previne cancerul stomacal

Persoanele care adoptă o dietă mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, seminţe şi peşte, sunt mai puţin predispuse să dezvolte un cancer stomacal, potrivit rezultatelor unui studiu de amploare efectuat în Europa, informează Reuters.
"Rezultatele studiului vin în sprijinul ideii că dieta mediteraneană reduce riscul de cancer şi susţine nevoia de a continua promovarea acestui regim alimentar în zonele în care acesta îşi pierde adepţii", a declarat Carlos A. Gonzalez, de la Institutul de oncologie catalan din Barcelona, coordonatorul studiului.
Dietele tradiţionale din Grecia, Italia şi alte ţări mediteraneene oferă protecţie împotriva multor boli, inclusiv a cancerului. Însă există puţine informaţii despre modul în care acest tip de dietă influenţează riscul de a dezvolta un anumit tip de cancer. Gonzalez şi echipa sa de specialişti au analizat modul în care aceasta influenţează riscul de cancer stomacal.
Cercetătorii au analizat date obţinute din studiul European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), la care au participat 485.044 de bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 35 şi 70 de ani, din zece ţări europene.
Fiecărui voluntar i s-a dat o notă, pe o scală de la 0 la 18, în funcţie de cât de apropiată era dieta lui de cea mediteraneană.
Dieta mediteraneană este bogată în legume, fructe, peşte, cereale, ulei de măsline şi săracă în carne roşie şi produse lactate.
În timpul studiului, care a durat nouă ani, 449 dintre voluntari s-au îmbolnăvit de cancer stomacal.
Persoanele a căror dietă respecta cel mai mult principiile celei mediteraneene au prezentat cu 33% mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer stomacal, comparativ cu persoanele care respectau cel mai puţin aceste reguli alimentare. Cancerul gastric scădea cu 5% pentru fiecare punct adăugat scorului.
Doar 23% dintre persoanele diagnosticate cu cancer stomacal trăiesc mai mult de cinci ani de la apariţia bolii. "Din acest motiv, identificarea recomandărilor în ceea ce priveşte o dietă care poate reduce incidenţa bolii este foarte importantă pentru a preveni acest cancer", concluzionează studiul, care a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dieta mediteraneană previne cancerul stomacal.
 Vizualizări articol: 982 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Dieta mediteraneană previne cancerul stomacal1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei