Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 ian 2010 - Anul XV, nr. 3 (4294)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ingrediente pentru pachetul cu mâncare al copiilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Părinţii se confruntă cu probleme atunci când vor să pregătească pacheţelul cu mâncare al copiilor, în principal pentru că îşi fac griji în privinţa unei alimentaţii sănătoase, dar şi pentru că micuţii sunt mofturoşi. Iată câteva sfaturi pentru a le oferi copiilor un prânz gustos, hrănitor şi variat.

Multe mămici preocupate de alimentaţia odraslelor fac eforturi pentru a pregăti în fiecare zi pacheţele cu mâncare pe care copiii să le savureze fără să strâmbe din nas sau pe care să nu le aducă înapoi neatinse. Procesul de pregătire a pachetului pentru şcoală poate fi comparat cu mersul pe sârmă, spun nutriţioniştii. De ce? Pentru că este o adevărată provocare să reuşiţi să echilibraţi nevoile nutritive ale copiilor în creştere cu ajutorul unor alimente pe care micuţii să le mănânce cu plăcere. Având în vedere că, potrivit statisticilor, o treime din aportul zilnic de hrană se consumă la şcoală, este foarte important ca alimentele puse în pachet să furnizeze cât mai multe substanţe nutritive, minerale şi vitamine de care copiii au nevoie pentru a avea energie şi pentru a se dezvolta armonios.

 

Cerealele integrale, cea mai bună sursă de energie

Primul lucru de care trebuie să ţineţi cont atunci când pregătiţi pacheţelul cu mâncare al copilului este acela că prânzul micuţului trebuie să fie o sursă bună de carbohidraţi, ca să îi asigure energia pentru întreaga zi. În general, pachetul conţine unul sau două sandvişuri, însă la fel de bine ingredientele pentru mâncarea de prânz pot fi „împachetate” în lipie sau puse între biscuiţi de orez sau din cereale, dacă micuţilor le place aşa ceva. Important este ca pâinea sau biscuiţii să fie făcuţi din cereale integrale, pentru că acestea se digeră mai lent decât soiurile din făină procesată şi astfel copiii vor avea senzaţia de saţietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

 

Proteine şi legume

Când pregătiţi sandvişurile pentru copii, asiguraţi-vă că gustarea va conţine o sursă importantă de proteine, ca, de exemplu, carne sau şuncă de curcan sau de pui, ton, somon sau brânză degresată. Cantitatea de proteine acumulată din sandvişuri va crea copilului senzaţia de saţietate, îl va ajuta să îşi menţină nivelul de concentrare în timpul lecţiilor de după-amiază şi îl va împiedica să dea iama în frigider când ajunge acasă. La fel de important este să nu uitaţi să adăugaţi în sandviş măcar o legumă, una pe care să fiţi sigur că o va mânca. Rolul salatei şi al legumelor este de a adăuga prânzului fibre de care organismul are nevoie pentru a ajunge la saţietate. Pentru ca sandvişul să nu se înmoaie mai mult decât trebuie, legumele pe care le puteţi folosi sunt foile de varză, morcovii, ţelina, ardeiul gras sau castraveţii.

 

Fibre din fructe

În afară de sandviş sau de „felul principal” al pacheţelului cu mâncare, acesta trebuie să conţină un fruct (fie proaspăt, fie confiat). Copiii vor mânca fructele dacă li se face foame şi nu găsesc nimic altceva de mâncare sau dacă nu au acces la nici un fel de gustare nesănătoasă. Ca alternativă, le puteţi pune copiilor la pachet conserve mici de fructe în suc natural, caserole mici cu boabe de struguri sau căpşuni, bucăţi de banane sau de pepene, orice fel de citrice sau fructe de sezon, dar şi caserole cu fructe confiate asortate.

 

Nu uitaţi de apă!

Apa, fie ea minerală sau plată, nu trebuie să lipsească din cutia în care puneţi masa de prânz a copilului. Deşi, probabil, micuţul ar prefera o băutură răcoritoare sau un suc de fructe, acestea, la fel ca şi apa cu diverse arome, au un conţinut foarte mare de zahăr şi nu este recomandat să fie consumate zilnic. Pentru zilele foarte calde de vară, puteţi ţine sticlele cu apă la rece peste noapte, iar în sezonul rece apa pe care o puneţi alături de pachet trebuie să fie la temperatura camerei.

 

Gustarea, alternativă pentru fructe

Dacă preferaţi să nu puneţi în pachetul copilului şi o gustare dulce, există riscul ca micuţul să facă schimb cu colegii şi să ofere fructele din pachet contra unor gustări mai apetisante. O abordare mai realistă din partea dumneavoastră, ca părinte, ar fi să puneţi la pachet şi o gustare dulce, dar care să aibă valoare nutritivă potrivită. Din păcate, mulţi părinţi au tendinţa de a pune mai multe astfel de gustări. Conform statisticilor, copiii primesc în medie trei astfel de gustări, ceea ce, potrivit nutriţioniştilor, este cam mult pentru alimentaţia zilnică a unui copil. Prin urmare, orientaţi-vă către un baton mic de „ceva dulce”, o gustare care să aibă aproximativ 20 de grame şi să nu aibă o valoare nutritivă mai mare de 400 kj. Gama de gustări pe care le puteţi pune în pachetul cu mâncare al copiilor include cutii de lapte degresat, cu diverse arome, batoane de mozzarella, cutii mici de iaurt, brânzeturi, biscuiţi, minibrioşe şi prăjiturele care au un conţinut mic de grăsime.

 

Cum să alegeţi gustările

Cum piaţa alimentară este în permanenţă deschisă şi aduce în atenţia consumatorilor tot felul de produse, există sute de feluri de gustări dulci pentru copii, unele sănătoase, altele mai puţin sănătoase. Cum alegeţi dintre toate acestea? Fructele şi iaurturile sunt cea mai bună opţiune, însă, uneori, din diverse motive, părinţii mai ocupaţi nu au de ales decât să se bazeze în totalitate pe aceste gustări. În aceste condiţii şi dacă faceţi parte din categoria menţionată, orientaţi-vă către batoane dulci de dimensiuni reduse, care au o valoare nutritivă mai mică de 400 kj, pentru că acestea conţin mai puţine calorii şi o cantitate mai mică de carbohidraţi procesaţi. La fel de bune sunt şi gustările pe bază de cereale integrale sau cele care conţin fibre, în mod ideal cel puţin patru grame de fibre pentru 100 de grame de gustare. Acestea sunt cele mai bune opţiuni, pentru că au un aport bun de substanţe nutritive şi nu sunt incluse în categoria alimentelor nesănătoase.

 

Lipie cu pui şi porumb

Ingrediente: 125 g de roşii cherry tăiate în patru, 125 g de boabe de porumb fierte şi scurse de apă, 2 cepe verzi tocate mărunt, 2 linguri de sos dulce de ardei (opţional), 8 frunze de salată, 4 lipii subţiri din făină integrală, 250 g de carne de pui prăjită şi tocată mărunt, 250 g de brânză rasă.
Mod de preparare: Amestecaţi roşiile, porumbul, ceapa şi sosul (dacă folosiţi sos de ardei) într-un castron. Aşezaţi câte două frunze de salată pe fiecare lipie. Puneţi deasupra amestecul de legume, apoi adăugaţi carnea de pui şi brânza rasă. Rulaţi lipia strâns şi împăturiţi capetele. Tăiaţi fiecare rulou pe jumătate şi fixaţi-l la capete cu sfoară alimentară sau hârtie de copt.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ingrediente pentru pachetul cu mâncare al copiilor.
 Vizualizări articol: 1110 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ingrediente pentru pachetul cu mâncare al copiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei