Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 dec 2009 - Anul XIV, nr. 302 (4288)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medicii recomandă, de sărbători, porţii echilibrate de alimente şi băuturi tradiţionale

Medicii recomandă ca, de sărbătorile de iarnă, care durează aproape două săptămâni, să fie consumate alternativ şi echilibrat alimente şi băuturi tradiţionale în locul preparatelor tip fast food şi a sucurilor industriale, chiar dacă tentaţiile sunt mari, iar oferta foarte diversă.
"Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, iar oamenii vor intra în febra cumpărăturilor. Şi pentru că fiecare dintre noi ar vrea să aibă cât mai multe pe masă de Sărbători, cred că este bine să tragem câteva semnale de alarmă încă de acum, mai ales că petrecerile de iarnă încep de Crăciun - 25 decembrie - şi se încheie în 7 ianuarie, de Sfântul Ion", a declarat, ieri, Simona Tivadar, specialist nutriţionist la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Medicul recunoaşte faptul că ar fi imposibil să ceară oamenilor - chiar dacă este în interesul sănătăţii lor - să nu mănânce de Crăciun sarmale, cârnaţi, cozonac, şorici sau carne de porc. Totuşi, ceea ce este foarte important, este modul în care sunt consumate aceste preparate şi, mai ales, cu ce sunt asociate.
"Ar fi bine ca în acest interval să fie evitate preparatele tip pizza sau fast food şi, nu în ultimul rând, băuturile industriale şi dulciurile concentrate. Este preferabil un pahar cu vin natural, decât un suc galben, roz sau verde", a precizat Tivadar.
De aceea, pentru a evita crizele biliare provocate de consumul în exces al alimentelor şi al băuturii, este necesară o hrană cât mai echilibrată, în care alimentele mai grele să alterneze cu multe fructe, legume şi ceaiuri din plante, a mai spus nutriţionistul.
O altă recomandare este aceea ca oamenii să mănânce câte puţin, de mai multe ori pe zi, fie şi la un interval de trei ore şi, obligatoriu, una din mese să fie alcătuită numai din fructe. Este total contraindicat consumul, la o singură masă, a produselor cu maioneză, icre, cârnaţi, salată boeuf, piftie, sarmale, carne de porc şi dulciuri concentrate. Trebuie scoase complet din alimentaţia acestor zile produsele îmbibate în grăsime (cum ar fi merdenelele, pateurile şi produsele în foietaj, alunele, stickurile sau chipsurile). Băuturile alcoolice pot fi consumate în funcţie de alimentele ingerate, dar nu în cantităţi exagerate.
Pentru diabetici, mesele din perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să se încadreze în recomandările făcute de medic. Prăjiturile nu trebuie să conţină zahăr, în prezent existând cofetării care prepară produse pentru suferinzii de diabet. Persoanele cu hipertensiune, cardiacii şi cei cu afecţiuni renale trebuie să evite alimentele sărate, iar hepaticii - consumul de alcool. Iar cei care au postit 40 de zile să înceapă masa cu alimente mai uşoare şi în cantităţi mici. Ar fi de preferat carnea de peşte, de curcan asortate cu multe legume şi fructe
La sfârşitul mesei festive, este indicată o ceaşcă de cafea neagră sau un pahar dintr-o băutură alcoolică pe bază de plante, ambele lichide având proprietatea de a uşura digestia.
Medicul nutriţionist interzice categoric consumul băuturilor energizante. "Recomand ceaiuri din plante, care pot avea acelaşi efect tonic, respectiv un ceai negru, dar sub nici o formă băuturile energizante, indiferent sub ce denumire sunt comercializate. Ar fi bine ca în fiecare casă să existe totuşi un triferment, care ajută la digestie", a adăugat Tivadar.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii recomandă, de sărbători, porţii echilibrate de alimente şi băuturi tradiţionale.
 Vizualizări articol: 564 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii recomandă, de sărbători, porţii echilibrate de alimente şi băuturi tradiţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei