Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 dec 2009 - Anul XIV, nr. 297 (4283)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Moş Crăciun, un exemplu negativ pentru sănătate

Moş Crăciun oferă un exemplu negativ în materie de sănătate, având burtă şi deplasându-se mereu într-o sanie, deşi ar trebui să ţină regim şi să meargă pe jos sau cu bicicleta, potrivit unui studiu realizat de un cercetător australian, publicat, joi, în British Medical Journal, informează AFP.
"Pe plan epidemiologic, există o corelaţie între ţările care îl venerează pe Moş Crăciun şi cele în care rata obezităţii la copii este ridicată", a declarat Nathan Grills, un specialist australian în domeniul sănătăţii publice. El consideră însă că este "prematur" să se stabilească un raport de cauzalitate, chiar dacă imaginea lui Moş Crăciun promovează mesajul, în opinia sa, potrivit căruia "obezitatea este sinonimă cu buna dispoziţie şi cu jovialitatea".
Nathan Grill reaminteşte, în studiul său, tradiţia din anumite ţări conform căreia oamenii lasă noaptea pe masă, multe prăjituri şi brandy pentru Moş Crăciun, acestea având un efect negativ asupra siluetei Moşului dar şi pentru "obezitatea parentală". În opinia cercetătorului australian, oamenii ar trebui încurajaţi să împartă mai degrabă cu renii lui Moş Crăciun, porţiile de morcovi şi de ţelină care sunt lăsate noaptea afară, pentru aceştia, în faţa casei.
În studiul său, cercetătorul australian a remarcat că, pe anumite cărţi poştale, Moş Crăciun încă mai apare fumând pipă. "Putem uşor să ne imaginăm raţionamentul unui copil de 12 ani: «Moşul fumează, trebuie să aibă deja 99 de ani, dar încă nu murit din cauza unui cancer la plămâni»".
Moş Crăciun ar putea fi acuzat şi de anumite activităţi periculoase, mai ales că nu îşi pune niciodată centura de siguranţă, nici nu poartă cască de protecţie atunci când călătoreşte în jurul Pământului, în sania lui trasă de reni zburători.
În această perioadă marcată de pandemia de gripă, riscul ca el să contracteze sau să propage virusul H1N1 - prin intermediul dublurilor sale care mişună pe străzi şi în centrele comerciale - este cât se poate de real. "Moş Crăciun este un potenţial focar de maladii infecţioase", a declarat Nathan Grills, care citează un studiu care susţine că, în medie, oamenii "strănută sau tuşesc în prezenţa lui de până la 10 ori pe zi".
Expertul australian s-a arătat contrariat de faptul că angajarea unui actor de figuraţie în rolul lui Moş Crăciun nu este însoţită de un control al stării lui de sănătate, mărturisind propria lui experienţă din acest domeniu. "Eram sărutat sau luat în braţe de fiecare dată de copiii care aveau nasul înfundat şi nimeni nu mi-a dat vreodată ceva cu care să-mi şterg obrajii între doi clienţi", potrivit unuia dintre cei care au experimentat rolul de Moş Crăciun.
Acelaşi Nathan Grills propune o nouă imagine a lui Moş Crăciun, aceea a unui bărbat svelt, care face mult sport pentru a se antrena în vederea efortului dur care îl aşteaptă pe 24 decembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moş Crăciun, un exemplu negativ pentru sănătate .
 Vizualizări articol: 753 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moş Crăciun, un exemplu negativ pentru sănătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei