Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 nov 2009 - Anul XIV, nr. 275 (4261)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Piele umană, recreată în premieră din celule suşă embrionare, în Franţa

Ansamblul unei epiderme - stratul superficial al pielii - a fost recreat din celule suşă embrionare de o echipă de cercetători francezi, o premieră în lumea medicală care ar putea avea aplicaţii în tratarea arsurilor de mari dimensiuni ale pielii, informează AFP.
De mai mulţi ani, medicii utilizează următoarea terapie celulară pentru arsurile de mari dimensiuni ale pielii: ei reconstituie puţin câte puţin pielea pornind de la un mic eşantion prelevat de la pacient.
Însă este necesară o perioadă mare de timp pentru a se obţine o bucată suficient de mare de epidermă (trei săptămâni), timp în care porţiunea arsă nu este protejată şi există riscul de infecţii, deshidratare etc. Tehnicile dezvoltate pentru a elimina inconvenientele sunt departe de a fi optime.
Cercetătorii de la Institut I-Stem (Paris), coordonaţi de profesorul Marc Peschanski, al căror studiu a fost publicat în revista The Lancet, au avut ca ţintă reducerea acestei perioade de cultură a celulelor.
Prima etapă a vizat obţinerea celulelor pielii (keratinocite) pornind de la celule suşă embrionare umane, capabile să se diferenţieze în toate tipurile de celule umane. Pornind de la keratinocite, ei au reuşit să reconstruiască "in vitro" o bucată de epidermă cu diferitele ei straturi. Un studiu realizat în colaborare cu o companie de biotehnologie specializată a stabilit că "epiderma era perfect normală".
Ultima etapă a fost realizată în colaborare cu cercetătorii spanioli şi a implicat o tehnică de implantare pe şoareci. "Am aşteptat trei luni, iar pielea umană s-a înnoit de trei ori, adică s-a reînnoit total în fiecare lună. Am obţinut piele umană", a spus Peschanski.
Pentru ca tehnologia să fie aplicabilă la oameni, rămâne să se realizeze un transfer de tehnologie. Cercetătorii speră să aplice acest tratament pe pacienţi umani spre sfârşitul lui 2011.
Mai multe tratamente pe bază de celule suşă sunt gata pentru a fi testate pe subiecţi umani. Compania californiană Geron a primit autorizaţia din partea oficialilor americani pentru a efectua un test clinic vizând tratarea leziunilor măduvei coloanei vertebrale.
O altă companie americană, Advanced Cell Technology, a depus o cerere de autorizare pentru teste pe pacienţi care riscă să-şi piardă vederea din cauza maladiei lui Stargardt.
O a treia companie lucrează la un tratament antidiabet.
În Franţa, Philippe Menasché testează pe maimuţe un tratament împotriva infarctului.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piele umană, recreată în premieră din celule suşă embrionare, în Franţa.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piele umană, recreată în premieră din celule suşă embrionare, în Franţa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei