Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 oct 2009 - Anul XIV, nr. 234 (4220)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dovleacul, un aliment de toamnă sănătos

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Beneficiile pe care dovleacul şi preparatele ce conţin acest ingredient le aduc sănătăţii sunt deseori trecute cu vederea, aşa că a venit vremea să reinventăm această legumă.

În fiecare toamnă ne aducem aminte de dovleac, pentru că este sezonul în care se culeg aceste legume, folosite nu doar pentru consumul alimentar, ci şi ca elemente de decor. În general, dovlecii sunt portocalii, însă există şi specii care au coaja şi miezul galbene.
Dovlecii apar pe piaţă din luna septembrie, însă, dacă vă număraţi printre cei care doresc să cultive această legumă în propria grădină, aveţi de unde alege, întrucât la magazinele specializate se găsesc seminţe pentru diverse soiuri, create special pentru gătit. Dacă plantaţi seminţele vara, dovlecii se vor coace la începutul toamnei, având nevoie de 85-90 de zile pentru a ajunge la maturitate.

 

Calităţi nutritive

Principala substanţă nutritivă pe care organismul uman o extrage şi o foloseşte din dovleac este betacarotenul sau vitamina A. O porţie de dovleac copt, de exemplu, are un conţinut extrem de ridicat de betacaroten, un antioxidant esenţial pentru menţinerea sănătăţii sistemului nervos şi pentru dezvoltarea celulelor pielii. Se poate spune chiar că, din punct de vedere nutriţional, dovleacul este similar cu morcovul.
Cel de-al doilea ingredient nutritiv pe care îl conţine dovleacul este potasiul. Acesta e un compus chimic necesar pentru producţia de energie şi pentru funcţionarea sistemului nervos. În plus, dovleacul conţine fier şi magneziu în cantităţi care nu sunt deloc de neglijat, fiind, totodată, şi o sursă valoroasă de fibre, necesare digestiei.
Prin consumul de dovleac în diverse mâncăruri, tractul digestiv se menţine sănătos, iar organismul este protejat de acţiunea radicalilor liberi, a antioxidanţilor şi prin beneficiile aduse de vitamina A.

 

Cum gătim dovleacul?

În mod tradiţional, dovleacul este un ingredient delicios pentru plăcinte, checuri, prăjituri şi pâine. Cea mai simplă metodă de a integra dovleacul în alimentaţia dumneavoastră este să-l consumaţi conservat. Este o metodă convenabilă, mai ales că în timpul conservării dovleacul îşi menţine toate valorile nutritive. Dacă totuşi alegeţi să vă preparaţi singuri provizii de dovleac pentru iarnă, alegeţi dovleac dulce de grădină, cultivat special pentru gătit, nu unul de câmp, sălbatic. Soiurile de câmp sunt cultivate doar în scopuri decorative, datorită culorilor foarte frumoase. Dovlecii dulci au mai multă pulpă şi sunt mai uşor de preparat. Fără îndoială, şi dovlecii sălbatici pot fi gătiţi, însă nu sunt la fel de gustoşi.
Dovleacul poate fi preparat pe abur sau fiert în mod tradiţional, însă la fel de bine poate fi copt, el reprezentând un desert delicios, dacă este îndulcit, sau o garnitură excepţională, dacă este condimentat cu diverse mirodenii.

 

Conservarea dovleacului

Începeţi prin a îndepărta seminţele şi pulpa din interior, apoi tăiaţi-o cubuleţe. Puneţi bucăţile de dovleac într-o oală şi adăugaţi apă sărată cât să le acopere. Fierbeţi totul până când pulpa se înmoaie. Lăsaţi dovleacul să se răcească, apoi curăţaţi pulpa cu ajutorul unei linguri. Puneţi-o într-un blender şi preparaţi un piure, pe care îl puteţi depozita în tot felul de recipiente până când îl veţi folosi. Dovleacul se congelează foarte uşor şi sigur, fără a-şi pierde calităţile nutritive.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dovleacul, un aliment de toamnă sănătos.
 Vizualizări articol: 585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dovleacul, un aliment de toamnă sănătos5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei