Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 oct 2009 - Anul XIV, nr. 230 (4216)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Obiceiurile "rele" pot avea efecte benefice asupra stării de sănătate

Obiceiurile "rele", precum ascultarea muzicii rock la un volum ridicat sau neefectuarea menajului în locuinţă, pot avea efecte benefice asupra stării de sănătate, informează specialiştii britanici, citaţi de dailymail.co.uk.
În conştiinţa opiniei publice s-a împământenit ideea că enervarea cauzează hipertensiune sau că băuturile carbogazoase afectează dantura şi cauzează obezitate, însă specialiştii britanici au redactat un studiu, publicat în ghidul Good Health, în care susţin că o serie de obiceiuri considerate unanim ca fiind "rele" pot avea totuşi şi efecte pozitive.

Enervarea - are efecte pozitive asupra tensiunii arteriale. Cercetătorii de la Carnegie Mellon University din Pittsburgh afirmă că persoanele care reacţionează la situaţiile iritante şi stresante printr-o anumită stare de enervare controlată îşi menţin presiunea arterială la un nivel scăzut şi secretă mai puţin cortizol, cunoscut şi sub denumirea de "hormonul stresului", comparativ cu persoanele ale căror reacţii sunt marcate de teamă sau care îşi cenzurează reacţiile.
În acest studiu, psihologul Jennifer Lerner a testat reacţiile a 92 de voluntari, pe care i-a obligat să efectueze sarcini dificile în condiţii de stres. Ea a schimbat regulile de mai multe ori chiar în timpul acestui test. Un răspuns greşit îi obliga pe voluntari să reia testul de la capăt, contribuind astfel la apariţia frustrării. Camerele video au înregistrat expresiile faciale ale voluntarilor, iar cercetătorii au identificat pe chipurile acestora teamă, enervare şi dezgust. Ei au monitorizat, totodată, nivelul tensiunii arteriale, pulsul şi concentraţia de cortizol din sângele voluntarilor. Persoanele ale căror chipuri erau marcate de teamă în timpul acestui test prezentau o tensiune arterială şi o concentraţie de cortizol mai mari decât cele ale persoanelor care erau enervate.

Jocurile video - stimulează metabolismul. Deşi sunt blamate pentru rolul lor important în actuala epidemie de obezitate din rândul tinerilor, jocurile video pot avea, totodată, şi o contribuţie importantă în procesul de slăbire. Cercetătorii de la Universitatea din Miami au monitorizat 21 de băieţi adolescenţi în timp ce jucau pe o consolă Sony PlayStation jocul video Tekken 3, inspirat din artele marţiale. Rezultatele au demonstrat că în timpul jocului, ritmul cardiac al adolescenţilor a crescut, iar aceştia au consumat mai multă energie, având un ritm al respiraţiei mult mai accelerat. Arlette Perry, coordonatoarea acestui studiu, a concluzionat că jocurile video pot avea şi efecte pozitive asupra sănătăţii, atât timp cât ele nu se substituie exerciţiilor fizice reale.

Înjurăturile - uşurează durerile. Deşi strămoşii noştri obişnuiau să muşte dintr-o bucată de lemn atunci când suportau o intervenţie chirurgicală fără să fie anesteziaţi, studiile recente au demonstrat că pacienţilor din trecut le-ar fi fost mai bine fără această practică. Cercetătorii de la Universitatea Keele din Marea Britanie au descoperit că voluntarii din studiul lor au suportat durerea pentru mai mult timp atunci când au înjurat decât atunci când au folosit cuvinte politicoase. Richard Stephens, coordonatorul acestui studiu, consideră că această descoperire ar putea să explice motivul pentru care înjuratul a rezistat până în zilele noastre. El a observat-o pe soţia lui care înjura în timpul naşterii şi a decis să afle motivele din spatele acestei reacţii. Cercetătorul britanic consideră că înjuratul este asociat cu reacţia organismului de a secreta adrenalină şi le-a permis strămoşilor noştri să lupte mai bine atunci când erau atacaţi de prădători. Voluntarii care înjurau, ca răspuns la durere, prezentau un ritm cardiac ridicat, cercetătorii considerând că înjuratul cauzează creşterea agresivităţii. O agresivitate crescută reduce sensibilitatea oamenilor în faţa durerii.

Lenevia - stimulează longevitatea. Persoanele care se trezesc zilnic devreme şi sunt foarte ocupate în timpul zilei vor avea o viaţă scurtă, consideră Peter Axt, expert în domeniul sănătăţii publice. El consideră că lenevia reprezintă secretul pentru o viaţă lungă şi, totodată, antidotul pentru stresul profesional. "Leneviţi jumătate din timpul liber. Persoanele care preferă să doarmă după-amiaza în loc să joace squash au şanse mai mari de a ajunge la bătrâneţe", consideră expertul american. Persoanele trecute de 50 de ani care se odihnesc mai mult îşi folosesc energia pentru reînnoirea celulelor şi sunt mai bine "echipaţi" pentru a lupta împotriva maladiilor. Pentru a-şi exemplifica teoria, acest cercetător a vorbit despre longevitatea mai mare a animalelor din grădinile zoologice. De exemplu, leii din Serengeti trăiesc în medie doar opt ani, însă ei pot ajunge la vârsta de 20 de ani atunci când trăiesc în captivitate. Urşii polari trăiesc 20 de ani în libertate, însă trec de 40 de ani în captivitate. Exemplele din rândul oamenilor sunt preoţii, călugăriţele şi călugării, care au o longevitate sporită, deoarece au un stil de viaţă mult mai liniştit.

Stresul - stimulează memoria. Deşi perioadele lungi în care se manifestă stresul, precum divorţul, pot cauza slăbirea sistemului imunitar şi pot conduce la apariţia infecţiilor în organism, cercetătorii de la Universitatea din oraşul american Buffalo au descoperit că stresul resimţit pe o perioadă scurtă de timp stimulează memoria şi capacitatea de învăţare. Aceste fenomene se datorează modului în care cortizolul, hormonul produs de organism când oamenii sunt stresaţi, afectează porţiunile din creier care controlează emoţiile şi procesul de învăţare. Stresul puternic stimulează sinteza acidului glutamic, substanţa responsabilă cu transmiterea mesajelor în interiorul creierului, îmbunătăţind memoria.

Evitarea menajului în locuinţă - previne alergiile. Numărul tot mai mare de alergii şi de maladii autoimunitare, precum psoriasisul, ce apare atunci când organismul îşi atacă propriile celule, este pus de specialişti pe seama unor "ipoteze igienice", care consideră că societatea umană modernă este mult prea curată. Cu toate acestea, murdăria din locuinţe nu poate fi soluţia. Un studiu realizat de cercetătorii de la universităţile din Bristol şi din Brunel a relevat faptul că femeile care folosesc multe produse destinate curăţeniei în timpul sarcinii sau la puţin timp după naştere îşi expun bebeluşii în faţa unui risc crescut de declanşare a astmului. Studiul lor, efectuat pe 13.000 de bebeluşi înainte de naştere, a descoperit că expunerea timpurie la aceste substanţe chimice este asociată cu un risc mai mare cu 41% de declanşare a astmului la copii, înainte de împlinirea vârstei de şapte ani. Substanţele din aceste produse irită căile respiratorii ale bebeluşilor.

Ascultarea muzicii rock la un volum ridicat - stimulează activitatea cerebrală. Prezenţa la festivalurile rock sau ascultarea muzicii, acasă, la un volum ridicat, ar putea avea efecte pozitive asupra creierului. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Manchester, iubitorii muzicii care ascultă piesele preferate la un volum ridicat stimulează partea din urechea internă cunoscută sub numele de "sac endolimfatic", care reacţionează la ritmul muzical, stimulând senzaţia de plăcere din creier şi făcându-i pe oameni să se simtă bine în timp ce ascultă muzică, dar şi mult timp după aceea. Sacul endolimfatic, despre care se crede că nu are nici o funcţie auditivă la oameni, pare să fie sensibil doar la un nivel ridicat al sunetului, care trece de 90 de decibeli. Neil Todd, un expert în studierea ştiinţifică a muzicii, susţine că sacul endolimfatic face parte dintr-un mecanism auditiv primitiv, care şi-a pierdut treptat funcţiile, pe măsură ce oamenii au evoluat. El consideră că această zonă din urechea internă este conectată la porţiunea cerebrală responsabilă cu stimularea senzaţiilor de foame, a imboldurilor sexuale şi a reacţiilor hedoniste. Atunci când aceste dorinţe sunt satisfăcute, creierul este stimulat să elibereze hormonii plăcerii, care îi fac pe oameni să devină calmi, fericiţi şi alerţi la stimulii înconjurători.

Băuturile carbogazoase - combat demenţa. În pofida faptului că băuturile carbogazoase afectează dantura şi cauzează obezitate, două pahare pe zi din acest tip de băuturi contribuie la diminuarea riscului de declanşare a maladiei Alzheimer şi îmbunătăţesc memoria cu peste 20%. Specialiştii în neurologie de la Glasgow Caledonian University consideră că atât persoanele în vârstă care suferă de pierderi de memorie, cât şi tinerii care învaţă pentru examene, au de câştigat de pe urma acestui tip de băuturi, datorită concentraţiei ridicate de zahăr pe care ele o conţin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Obiceiurile "rele" pot avea efecte benefice asupra stării de sănătate.
 Vizualizări articol: 497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obiceiurile "rele" pot avea efecte benefice asupra stării de sănătate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei