Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 aug 2009 - Anul XIV, nr. 197 (4183)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Factorii genetici asociaţi cancerului pulmonar, identificaţi de cercetătorii britanici

Factorii genetici care determină riscul ca un fumător să se îmbolnăvească de cancer pulmonar au fost identificaţi de cercetătorii britanici, potrivit unui studiu publicat în revista Cancer Research, informează bbc.co.uk.
Trei zone din structura ADN-ului uman au fost asociate cu riscul de declanşare a cancerului pulmonar la fumători - două dintre aceste zone determinând tipul de cancer.
Acest studiu confirmă concluziile lucrărilor precedente care au stabilit o asociere între fumat, genetică şi cancer.
Fumatul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar.
Cercetătorii de la Institute of Cancer Research au comparat mostre de ADN prelevate de la 1.900 de pacienţi suferind de cancer pulmonar cu probe recoltate de la 1.400 de indivizi sănătoşi.
Informaţiile obţinute astfel despre zonele asociate cu riscul genetic de apariţie a cancerului pulmonar au fost comparate ulterior cu rezultatele probelor prelevate de la 2.000 de pacienţi suferind de cancer pulmonar şi alţi 2.000 de voluntari sănătoşi.
Diferenţele specifice asociate cu riscul de declanşare a cancerului pulmonar se regăsesc în perechile de cromozomi 5, 6 şi 15.
Persoanele ce prezintă anumite modificări genetice la nivelul celei de-a cincea perechi de cromozomi sunt predispuse să dezvolte tipul de cancer denumit "adenocarcinom", iar regiunea cu riscuri de pe cea de-a şasea pereche de cromozomi determină tipul de cancer pulmonar, adenocarcinom sau carcinom scuamos.
Pe cea de-a 15-a pereche de cromozomi cercetătorii au identificat două zone care determină dacă un fumător se îmbolnăveşte sau nu de cancer pulmonar.
Aceste zone din genomul uman conţin o serie de gene care influenţează comportamentul fumătorilor, dar şi creşterea şi moartea celulelor.
Fumătorii sau foştii fumători care au câte o copie a fiecăreia dintre aceste variaţii genetice se confruntă cu un risc de declanşare a cancerului pulmonar cu 28% mai mare.
Acest risc creşte până la 80% pentru fumătorii care au ambele copii.
Pacienţii care prezintă aceste variaţii genetice, dar nu fumează, nu prezintă un risc crescut de declanşare a cancerului pulmonar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Factorii genetici asociaţi cancerului pulmonar, identificaţi de cercetătorii britanici.
 Vizualizări articol: 704 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Factorii genetici asociaţi cancerului pulmonar, identificaţi de cercetătorii britanici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei