Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 aug 2009 - Anul XIV, nr. 187 (4173)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Formarea celulelor suşă adulte, controlată de o genă antitumorală

Gena care coordonează distrugerea tumorilor, denumită "p53" sau "gardianul genomului", nu are doar funcţia de a anihila celulele care sunt pe punctul de a deveni canceroase, ci şi funcţia de a stopa transformarea celulelor adulte în celule suşă, informează AFP.
Acest studiu, realizat de cinci echipe de cercetători şi publicat în ediţia electronică a revistei ştiinţifice britanice Nature, a relevat faptul că, prin suprimarea genei p53, procesul de transformare a celulelor adulte în celule suşă înregistrează un randament mult mai mare.
Celulele suşă embrionare pot evolua în toate tipurile de celule umane (sangvine, nervoase, musculare etc) şi reprezintă o miză vitală pentru medicina reparatorie, care vizează, în viitor, pe refacerea inimii sau a altor organe cu ajutorul acestor celule. Folosirea celulelor suşă embrionare a stârnit, însă, numeroase controverse de natură etică, întrucât prelevarea acestora implică distrugerea embrionilor.
Graţie unor studii realizate în 2006 şi 2007 de cercetătorul japonez Shinya Yamanaka, considerat un adevărat pionier în domeniu, care a reuşit să reprogrameze diverse celule diferenţiate adulte pentru a le face să redevină polivalente, celulele suşă pluripotente induse (iPS) sunt considerate în prezent o alternativă viabilă pentru celulele suşă embrionare.
Pentru a forţa celulele adulte să redevină polivalente există mai multe tehnici, precum recurgerea la patru factori puternici de reprogramare, dintre care doi (Klf4 şi c-Myc) sunt cancerigeni. În ciuda beneficiilor oferite de aceşti agenţi oncogeni, puţine celule adulte se transformă în celule iPS care acţionează ca celulele embrionare.
Aceşti agenţi cancerigeni activează gena antitumorală p53. Această genă, în funcţie de situaţie, poate să oprească diviziunea celulelor în perioada în care sunt remediate alteraţiile genetice sau chiar să oprească complet multiplicarea celulelor anormale şi să le ordone să se autodistrugă.
Aproape toate celulele canceroase au pierdut această funcţie a genei p53, a precizat Geoffrey Wahl, de la Salk Institute din Statele Unite. Împreună cu Juan Carlos Izpisua Belmonte, cercetătorul american a demonstrat că, prin dezactivarea genei p53, se obţine o reprogramare celulară "de cel puţin 10 ori mai eficace" şi fără a se recurge la stimulente oncogene. Celulele iPS obţinute astfel au condus la naşterea unor şoareci sănătoşi şi capabili de a se reproduce.
Cercetătorul Shinya Yamanaka a obţinut, de asemenea, celule pluripotente fără a recurge la gena p53 şi fără vreunul dintre cei patru factori de reprogramare.
Gena p53 este "un apărător al stabilităţii cromozomului", iar manipularea ei în scopuri terapeutice trebuie să fie realizată "cu multă precauţie", consideră Konrad Hochedlinger, de la Universitatea din Boston, coordonatorul uneia dintre echipele de cercetători.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Formarea celulelor suşă adulte, controlată de o genă antitumorală.
 Vizualizări articol: 505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Formarea celulelor suşă adulte, controlată de o genă antitumorală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei