Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 iul 2009 - Anul XIV, nr. 177 (4163)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Coeficientul de inteligenţă al copiilor alăptaţi exclusiv, mai mare cu 8 puncte decât al celorlalţi

Coeficientul de inteligenţă al copiilor care sunt alăptaţi exclusiv, timp de şase luni, creşte cu aproape opt puncte comparativ cu cel al bebeluşilor care sunt hrăniţi şi cu alte produse precum ceai, apă sau suplimente alimentare, potrivit studiului Probit, lansat de UNICEF.
În cadrul studiului, beneficiile alăptării au fost analizate din trei perspective: ale copilului, ale mamei şi ale societăţii.
Unul dintre beneficiile necontestate ale alăptării, subliniate şi în studiu, este creşterea coeficientului de inteligenţă la copiii alăptaţi.
Cercetarea realizată arată că o alăptare exclusivă (copilul primeşte doar lapte de mamă, nu ceai, nu apă, nu alte suplimente) timp de trei luni adaugă trei puncte la IQ, dar o alăptare exclusivă timp de şase luni duce la creşterea IQ cu 6 - 8 puncte.

 

Creştere esenţială pentru copil

"La prima vedere poate părea puţin, dar această creştere poate fi esenţială atât pentru copil, cât şi pentru mamă şi societate. Adversarii alăptării dau exemple de persoane inteligente, bine adaptate social care nu au fost alăptate, argumentând că IQ-ul ţine şi de genetică şi de educaţie, ceea ce este perfect adevărat. Dar să ne uităm şi cealaltă parte, un copil cu o moştenire genetică nu tocmai favorabilă, care creşte într-un mediu neprielnic învăţării poate beneficia enorm de cele 6-8 puncte. Pentru el, aceste puncte pot reprezenta diferenţa dintre un intelect normal şi unul deficitar. La celălalt pol, o creştere de 6-8 puncte în IQ poate propulsa un copil din categoria de intelect mediu în categoria de intelect superior", a explicat coordonatorul studiului, profesor dr. Michael Kramer.
Concluziile studiului arată că una din căile de a ameliora anemia sugarului este alăptarea, deoarece fierul din laptele matern, deşi în cantitate mai mică decât în substituenţi, se absoarbe mai bine. Tot statisticile arată că deficitul de iod a fost pus sub control doar de puţină vreme şi că este posibil ca o parte din copiii de 6-7 ani să mai prezinte un grad uşor deficit de iod. Potrivit medicilor, cel mai grav efect al deficitului de iod este retardul mintal.
"Iată de ce cele 6-8 puncte de IQ câştigate prin alăptare nu mai par atât de neimportante", au adăugat semnatarii raportului.

 

Alăptarea poate contribui la îmbunătăţirea potenţialului fiecărui copil

Un studiu al UNICEF referitor la "Achiziţiile de învăţare în regiunea Europei Centrale şi de Est şi a Comunităţii Statelor Independente" - o analiză comparativă a rezultatelor din 2006 a Programului de Evaluare Internaţională a Elevilor (PISA), arată rezultate sub medie a copiilor din regiune atât în plan general, cât şi pe cele trei domenii analizate: ştiinţe, citire şi matematică.
Acest studiu arată un declin al performanţelor elevilor români, cu un procent de 54% situaţi sub nivelul de bază al performanţelor aşteptate. La obţinerea reuşitelor academice contribuie mai mulţi factori, ele neputând fi îmbunătăţite doar prin alăptare. Alăptarea însă poate contribui la îmbunătăţirea potenţialului fiecărui copil.
"În concluzie într-o ţară unde există o multitudine de factori de sănătate (anemie, deficit de iod, alte deficienţe nutriţionale) şi sociali (sărăcie crescândă şi sistem de învăţământ în plin proces de restructurare pe fondul crizei economice globale) care contribuie la scăderea performanţelor generale ale individului, oricât de insignifiantă ar părea, alăptarea poate fi un pas important. Atât de important încât informarea despre beneficiile alăptării reprezintă un drept inclus în Convenţia asupra drepturilor copilului", au adăugat autorii raportului.
Coordonatorul Michael Kramer a declarat că rezultatele studiului confirmă datele unor cercetări mai vechi şi le infirmă pe altele, metodologia şi interpretarea folosite având multe aspecte discutabile.
"Studiul s-a desfăşurat în trei etape, iar in raportul Probit III autorii spun clar «scopul intervenţiei experimentale a fost creşterea gradului şi duratei alăptării, nu creşterea iniţierii acesteia». De aceea, rezultatele noastre nu pot fi aplicate unei comparaţii între alăptare şi hrănirea cu formulă (comparaţie subliniată de studii anterioare)", a adăugat Kramer.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coeficientul de inteligenţă al copiilor alăptaţi exclusiv, mai mare cu 8 puncte decât al celorlalţi.
 Vizualizări articol: 736 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Coeficientul de inteligenţă al copiilor alăptaţi exclusiv, mai mare cu 8 puncte decât al celorlalţi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei