Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iul 2009 - Anul XIV, nr. 175 (4161)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Medical

Cancerul gastric - diagnosticul precoce salvează vieţi

Cancerul gastric este o afecţiune malignă cu un prognostic infaust în majoritatea cazurilor diagnosticate, motiv pentru care reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la nivel mondial. Din fericire, este una din neoplaziile la care s-a observat o scădere a numărului de cazuri noi în ultimele decenii, datorită identificării şi eliminării unora dintre factorii de risc.
Cei mai importanţi factori de risc cunoscuţi până în prezent sunt: Helicobacter pylori, fumatul, excesul de sare sau nitraţi în alimentaţie, consumul redus de fructe şi legume proaspete, chirurgia gastrică (la orice pacient cu stomac operat de peste 15 ani este obligatorie endoscopia digestivă superioară), antecedentele familiale de cancer gastric, gastrita atrofică, ulcerul gastric, polipii gastrici şi anemia pernicioasă. O parte dintre aceşti factori pot fi îndepărtaţi prin dietă sau medicamente, o altă parte necesită monitorizare endoscopică periodică şi tratament endoscopic sau chirurgical.
În general, pacienţii sunt diagnosticaţi în stadii avansate ale bolii, deoarece în perioada de debut afecţiunea nu are simptome semnificative. Tardiv, pacientul poate acuza: dureri supraombilicale (epigastrice) persistente, inapetenţă, greţuri, vărsături, hemoragie digestivă superioară, simptome ale anemiei, disfagie (dificultate la înghiţit), scădere în greutate. Persoanele care au aceste acuze trebuie să se adreseze medicului de familie sau specialistului. Examenul clinic poate fi normal sau medicul poate identifica masă abdominală palpabilă, hepatomegalie, ganglioni periferici sau sindroame paraneoplazice.
Diagnosticul este stabilit de endoscopia digestivă superioară cu biopsie din orice regiune suspectă. Identificarea unor leziuni cunoscute ca factori de risc: gastrita atrofică, ulcerul gastric, polipii gastrici, metaplazia intestinală impune de asemenea biopsia şi urmărirea periodică a pacientului. Examenul radiologic baritat este inferior endoscopiei şi nu se recomandă de primă intenţie decât dacă aceasta nu este disponibilă. Ecografia abdominală, computer tomografia şi radiografia toracică sunt utile pentru stabilirea stadiului bolii.
Cancerul gastric este de obicei diagnosticat în stadiu avansat, stadiu cu un prognostic foarte rezervat. Din acest motiv, soluţia ideală este prevenirea apariţiei bolii prin îndepărtarea factorilor de risc: eliminarea excesului de sare şi nitraţi din alimentaţie, cu creşterea consumului de fructe şi legume, întreruperea fumatului, efectuarea endoscopiei digestive superioare la pacienţii simptomatici peste 55 de ani sau cu factori de risc şi eradicarea Helicobacter pylori.
Tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer gastric este complex şi implică în primul rând, (dacă este un stadiu operabil), tratament chirurgical cu viză curativă sau paleativă. Este necesar şi un consult oncologic pentru aprecierea oportunităţii tratamentului adjuvant radio sau chimioterapic care să crească şansele de supravieţuire.
Este important de reţinut să vă adresaţi medicului dacă acuzaţi persistent simptomele menţionate sau aveţi unul din factorii de risc amintiţi, deoarece un diagnostic precoce al acestei boli salvează vieţi.

Dr. Cătălin SFARTI
Medic specialist gastroenterolog
Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi
Tel. 0729290956

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cancerul gastric - diagnosticul precoce salvează vieţi.
 Vizualizări articol: 1182 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cancerul gastric - diagnosticul precoce salvează vieţi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei