Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 iul 2009 - Anul XIV, nr. 167 (4153)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un curent de aer rece în jurul craniului poate să vindece insomnia

O căciulă echipată cu un dispozitiv care pompează aer rece în jurul craniului sau un curent de aer rece pe timpul nopţii pot avea un rol important în declanşarea somnului profund şi în vindecarea insomniilor, informează dailymail.co.uk.
Prin aceste metode se obţine răcirea cortexului prefrontal, o parte a creierului care declanşează somnul profund.
Testele recente au demonstrat că persoanele care suferă de insomnie prezintă un nivel mai ridicat de activitate în această parte a creierului pe timpul nopţii, comparativ cu persoanele care nu suferă din cauza tulburărilor de somn. Prin scăderea temperaturii creierului, această activitate cerebrală este încetinită, iar persoanele suferind de insomnie pot să se bucure de un somn revigorant.
Opt voluntari au purtat această căciulă specială cu o oră înainte de a merge la culcare şi în timpul primei lor ore de somn. Scanările efectuate în timpul somnului au demonstrat că prin purtarea acestei căciuli speciale s-a încetinit metabolismul cerebral şi ritmul prin care celulele din cortexul frontal procesează zahărul şi nutrimentele din sânge.
Şase dintre cei opt voluntari au declarat că s-au bucurat de un somn revigorant, au avut mai puţine gânduri neplăcute înainte de a adormi şi că s-au trezit de mai puţine ori în timpul nopţii.
Un sfert dintre oameni suferă din cauza insomniei, în principal a "insomniei primare", definită ca fiind imposibilitatea de a adormi din cauza grijilor sau a stresului. Insomnia secundară, cauzată de o maladie existentă sau de efectele secundare ale medicamentelor prescrise, este mai puţin întâlnită.
În Marea Britanie se cheltuiesc anual peste 23 de milioane de euro pe somnifere şi alte medicamente. Mulţi pacienţi se bazează pe medicamente din clasa benzodiazepinelor, care acţionează ca un tranchilizant, pentru a-i ajuta să adoarmă. Numai în Marea Britanie, peste 10 milioane de reţete pentru somnifere sunt eliberate în fiecare an. Aceste medicamente au efecte secundare, precum pierderi de memorie şi probleme de concentrare şi îi expun pe pacienţii care le utilizează la riscul producerii unor accidente.

 

Alternativă la medicamente

În căutarea unor alternative care să excludă medicamentele, cercetătorii americani de la Universitatea din Pittsburgh au petrecut ultimii ani studiind metabolismul creierului pe timpul nopţii. Ei au descoperit că pacienţii suferind de insomnie prezintă o activitate cerebrală crescută, mai ales în cortexul frontal. Celulele lor cerebrale continuă să funcţioneze la capacitate maximă pe timpul nopţii, deşi ar trebui să se odihnească.
Profesorul Eric Nofzinger, coordonatorul acestui studiu, a declarat că echipa pe care a condus-o a încercat să găsească alte modalităţi prin care să încetinească metabolismul cerebral. "În acel moment ne-a venit ideea să testăm efectele hipotermiei asupra creierului", a explicat cercetătorul american.
Această tehnică este deja folosită în medicina modernă. Oamenii de ştiinţă au descoperit beneficiile acestei metode în urmă cu zece ani, când şi-au dat seama că bebeluşii al căror creier a fost privat de oxigen la naştere au şanse mai mari de supravieţuire dacă creierele lor sunt răcite foarte repede, de la temperatura normală de 37 grade Celsius la temperatura de 32 grade Celsius. Prin această metodă, celulele creierului sunt împiedicate să se "sinucidă", aşa cum o fac de obicei atunci când sunt private de oxigen.
Răcirea temperaturii scalpului este folosită şi ca o metodă de a minimiza căderea părului în cazul pacienţilor suferind de cancer care fac chimioterapie.
Cercetătorii americani au recrutat opt pacienţi care sufereau de insomnie primară şi au scanat creierul acestora în timpul nopţii, pentru a măsura nivelul activităţii lor cerebrale din cortexul frontal în timp ce dormeau. Ei au folosit ulterior căciula specială cu dispozitivul care pompează lichid rece, pentru a vedea dacă există vreo diferenţă între cele două valori măsurate.
Rezultatele acestui studiu, prezentate într-o recentă conferinţă medicală în Seattle, au arătat o scădere semnificativă a activităţii cerebrale, după scăderea temperaturii la nivelul creierului.
Specialiştii britanici consideră însă că există şi alte metode mai simple pentru a răci corpul şi care îi ajută pe pacienţi să adoarmă. Profesorul Jim Horne de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie susţine că un simplu ventilator, amplasat în apropierea patului, care suflă un curent de aer rece spre faţa pacientului poate fi la fel de eficient.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un curent de aer rece în jurul craniului poate să vindece insomnia.
 Vizualizări articol: 955 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un curent de aer rece în jurul craniului poate să vindece insomnia5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei