Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iul 2009 - Anul XIV, nr. 156 (4142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ulceraţiile bucale recurente, asociate bolii celiace

O parte dintre pacienţii care suferă de inflamaţii bucale recurente (stomatită aftoasă) prezintă probabilitatea de a avea boala celiacă, care este în principal determinată de intoleranţa la gluten, o substanţă proteică din cereale, potrivit unui studiu publicat în BMC Gastroenterology.

Enteropatia glutenică - sau boala celiacă - este o maladie moştenită a sistemului imunitar, care provoacă ulceraţii la nivelul intestinului subţire din cauza intoleranţei la gluten şi la alte proteine ce se găsesc în grâu, orz, secară şi ovăz.

"Am aflat că în cazul a 5% dintre pacienţii suferind de boala celiacă, stomatitele aftoase ar putea fi manifestarea unică a acestei boli", a explicat Farhad Shahram, de la Universitatea de Ştiinţe Medicale din Teheran.

Stomatitele aftoase sunt ulceraţii deschise şi dureroase din cavitatea bucală, de culoare albă sau galbenă, înconjurate de o zonă colorată în roşu intens. Ele reapar în cazul în care pacienţii sunt supuşi unui stres mare şi sunt asociate cu infecţiile virale, cu alergiile alimentare şi cu alţi factori.

Cercetătorii au studiat cazurile a 247 de pacienţi suferind de stomatită aftoasă, a căror vârstă medie era de 33 de ani, care au avut cel puţin trei pusee de stomatită aftoasă în cursul unui an. Oamenii de ştiinţă au măsurat nivelul de anticorpi şi ceilalţi factori imunitari asociaţi cu boala celiacă, iar pacienţii cu rezultate negative au fost excluşi.

Pacienţilor cu rezultate pozitive li s-au făcut biopsii ale membranei intestinului mic. Şapte dintre aceşti pacienţi sufereau de boala celiacă.

Pacienţii suferind de enteropatie glutenică aveau o vârstă medie de 27 de ani, iar vechimea medie a bolii era de 4,5 ani. Cei şapte pacienţi suferind de boala celiacă nu au răspuns medicamentelor convenţionale folosite în tratarea ulceraţiilor bucale, inclusiv corticosteroizii actuali - tetraciclină şi colchicină.

Dintre cei şapte pacienţi suferind de boala celiacă, patru au adoptat imediat o dietă fără gluten. Toţi cei patru pacienţi au prezentat semne evidente de ameliorare a stării de sănătate în următoarele două până la şase luni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ulceraţiile bucale recurente, asociate bolii celiace.
 Vizualizări articol: 451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ulceraţiile bucale recurente, asociate bolii celiace5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei