Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 mai 2009 - Anul XIV, nr. 124 (4110)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu

Pielea umană adăposteşte un ecosistem bacterian bogat şi variat

Pielea umană adăposteşte un ecosistem bacterian bogat şi diversificat, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în revista Science, informează AFP.
Oamenii de ştiinţă americani speră că aceste rezultate le vor oferi medicilor posibilitatea de a identifica noi metode pentru tratarea maladiilor care afectează epiderma.
Sănătatea pielii, considerată prima linie de apărare a organismului împotriva infecţiilor şi rănilor, depinde de un echilibru foarte delicat între celulele epiteliale şi milioanele de bacterii şi de microbi care trăiesc la suprafaţa acestora.
Pentru a înţelege mai bine acest echilibru, cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite au explorat "microbiomul" (totalitatea genomurilor bacteriene) epidermei umane, realizând secvenţierea ADN-urilor tuturor microorganismelor care trăiesc la nivelul epidermei, descoperind cu această ocazie o diversitate până atunci nebănuită.
Echipa de cercetători americani, coordonată de Julia Segre, de la National Human Genome Research Institute (NHGRI), speră că acest studiu va conduce la o mai bună cunoaştere a factorilor genetici şi de mediu care cauzează eczeme, psoriasis, acnee, rezistenţă microbiană la antibiotice şi alte afecţiuni ale epidermei.
Cercetătorii americani au analizat eşantioane de epidermă prelevate de la 10 voluntari cu o stare bună de sănătate, din 20 de locuri diferite de pe suprafaţa corpului. Ei au ales acele zone ale pielii predispuse pentru apariţia unor afecţiuni dermatologice, provocate de bacterii.
Cercetătorii au studiat numeroşi parametri, descoperind diferenţe considerabile în privinţa numărului tipurilor de bacterii, în funcţie de localizarea lor pe corp, acesta fiind, de altfel, principalul factor de diversitate.
Cea mai mare diversitate microbiană a fost constatată pe antebraţe, cu o medie de 44 de specii diferite de bacterii şi microbi, iar cea mai mică diversitate microbiană, cu doar 19 specii distincte, este întâlnită în zona din spatele urechilor.
Un alt semn de bogăţie al acestui ecosistem este dat de existenţa a trei tipuri de microsisteme bacteriene pe corpul uman. Unul este "uleios" (între sprâncene, sub nas, în urechi), altul este "umed" (interiorul nărilor, sub braţe), iar altul este "uscat" (antebraţe, fese).
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pielea umană adăposteşte un ecosistem bacterian bogat şi variat .
 Vizualizări articol: 737 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pielea umană adăposteşte un ecosistem bacterian bogat şi variat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei