Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 mai 2009 - Anul XIV, nr. 115 (4101)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câteva exerciţii speciale pot să reducă severitatea sindromului apneic obstructiv al somnului

Exerciţiile care implică mişcarea limbii şi atingerea boltei palatine reduce severitatea simptomelor pacienţilor care suferă de sindrom apneic obstructiv al somnului moderat (OSA), potrivit unui studiu publicat în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, relatează reuters.com.

OSA este o afecţiune prin care muşchii gâtului se relaxează excesiv în timpul somnului, împiedicând accesul oxigenului în plămâni. Aceste tulburări, cunoscute sub numele de "apnee", sunt urmate de un sforăit puternic şi de o respiraţie dificilă. Persoana este obligată în cele din urmă să se trezească, deoarece face eforturi tot mai mari să respire. Aceste simptome contribuie la o calitate proastă a somnului, urmată de o oboseală cronică în timpul zilei.

Un studiu recent a relevat faptul că persoanele care cântă la didgeridoo îşi antrenează muşchii căilor respiratorii superioare şi "îşi ameliorează semnificativ starea provocată de OSA şi de simptomele asociate", potrivit echipei de cercetători condusă de Geraldo Lorenzi-Filho, de la University of Sao Paulo Medical School din Brazilia. Didgeridoo este un instrument australian de suflat, folosit de populaţia aborigenă, în forma unui tub de lemn, care scoate un sunet grav, asemănător buciumului românesc.

Cercetătorii au ales un set de exerciţii izometrice şi izotonice pentru limbă şi bolta palatină (zona orofaringiană), derivate din tehnicile terapeutice de ameliorare a dicţiei, care implică aspiraţie, înghiţit, mestecare, respiraţie şi discurs. În cadrul acestui studiu, 31 de voluntari au fost desemnaţi să efectueze acest regim de exerciţii speciale, care trebuiau făcute timp de 30 de minute în fiecare zi, timp de trei luni, sau să mimeze terapia "respiraţiei adânci".

După trei luni, coeficientul mediu apneic-hipopneic, ce reprezintă suma apneelor şi a hipopneelor - episoade de respiraţie superficială) într-o oră de somn, a scăzut semnificativ, de la 22,4 la 13,7 într-o oră, în grupul voluntarilor care au apelat la setul de exerciţii speciale. În plus, coeficientul intitulat Pittsburgh Sleep Quality s-a îmbunătăţit de la 10,2 la 6,9 puncte, intensitatea sforăitului a scăzut de la "foarte tare" la "asemănătoare cu intensitatea respiraţiei", iar scorul de pe scala Epworth a scăzut de la 14 la 8 puncte.

Medicii au remarcat faptul că circumferinţa gâtului voluntarilor din acelaşi grup a scăzut de la o medie de 39,6 centimetri la 38,5 centimetri, sugerând faptul că exerciţiile pe care le-au efectuat au produs "o remodelare a căilor respiratorii superioare".

În schimb, în grupul voluntarilor care nu au recurs la aceste exerciţii, medicii nu au constatat nici o modificare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câteva exerciţii speciale pot să reducă severitatea sindromului apneic obstructiv al somnului.
 Vizualizări articol: 534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câteva exerciţii speciale pot să reducă severitatea sindromului apneic obstructiv al somnului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei