Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mar 2009 - Anul XIV, nr. 68 (4054)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Variaţiile genetice care cresc riscul de moarte subită cardiacă, identificate de cercetători

Cercetătorii au descoperit zece mutaţii genetice curente care sporesc riscul de moarte subită provocată de un infarct, prin acţiunea lor de modificare a ritmului cardiac, potrivit unui studiu publicat recent în revista Nature Genetics, informează AFP.

Sedentarismul, obezitatea, diabetul, nivelul crescut de colesterol şi fumatul reprezintă factori de risc cardiac cunoscuţi de toată lumea. Recent, cercetătorii au stabilit că şi genele reprezintă un factor de risc important în ceea ce priveşte decesul provocat de un infarct.

În absenţa unor simptome, identificarea variaţiilor genetice care afectează contracţiile miocardului şi modificările duratei intervalului QT (intervalul de timp dintre două contracţii ventriculare, vizibil doar în timpul electrocardiogramei) ar putea să contribuie la descoperirea pacienţilor care prezintă un risc mare de moarte subită provocată de o criză cardiacă.

O echipă internaţională, condusă de Arne Pfeufer de la Universitatea din Munchen, a analizat genomul a peste 16.000 de pacienţi, intervalul QT fiind măsurat prin electrocardiograme.

Cercetătorii au analizat peste 2,5 milioane de secvenţe cromozomiale, încercând să descopere o concordanţă între anomaliile genetice uşoare şi anomaliile contracţiilor miocardului.

O genă denumită "Nos1ap" a fost astfel identificată, iar altele au fost trecute pe "lista suspecţilor". Spre surpriza cercetătorilor, aproape jumătate dintre acestea erau gene pe care nimeni nu le-ar fi bănuit a fi implicate în biologia cardiacă.

Un alt studiu recent, efectuat pe 13.000 de voluntari, condus de Christopher Newton-Cheh, de la Massachusetts General Hospital din Boston, a oferit rezultate similare.

O singură variaţie genetică înregistrată la un individ nu înseamnă neapărat un risc crescut de fluctuaţii ale ritmului cardiac, dar, analizate împreună, aceste date genetice devin semnificative din punct de vedere statistic, au explicat cercetătorii.

Maladiile cardiovasculare provoacă anual 17 milioane de decese pe plan mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Variaţiile genetice care cresc riscul de moarte subită cardiacă, identificate de cercetători.
 Vizualizări articol: 337 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Variaţiile genetice care cresc riscul de moarte subită cardiacă, identificate de cercetători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei