Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mar 2009 - Anul XIV, nr. 57 (4043)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Celulele suşă embrionare, esenţiale pentru combaterea maladiilor

Cercetările din domeniul celulelor suşă embrionare sunt vitale pentru progresul în descifrarea mecanismelor de declanşare a bolilor, potrivit majorităţii comunităţii ştiinţifice americane, satisfăcută de recenta decizie de ridicare a restricţiilor din acest domeniu în SUA, informează AFP.

"Cercetările asupra celulelor suşă embrionare au oferit sţiinţei biomedicale şansa de a descifra mecanismele bolilor", a declarat Curt Civin, directorul Centrului de biologie a celulelor suşă din cadrul Universităţii Maryland, declarând că decizia preşedintelui Barack Obama reprezintă "o zi mare".

Preşedintele american a semnat, luni, un decret care a abrogat interdicţia din 2001 impusă de George W. Bush privind utilizarea fondurilor federale pentru finanţarea cercetărilor asupra noilor descoperiri din domeniul celulelor suşă embrionare.

"Celulele suşă embrionare conţin programul vieţii... e fascinant!", a adăugat Curt Civin, considerat unul dintre pionierii acestui domeniu. El a declarat că, dacă oamenii de ştiinţă vor reuşi să înţeleagă în ce fel celulele corpului decid să devină un anumit tip de celulă, să nu se mai dividă şi să nu devină celule canceroase, atunci specialiştii vor înţelege mecanismul unui număr mare de boli şi vor putea să găsească mijloacele pentru tratarea sau chiar prevenirea lor.

Celulele suşă embrionare au capacitatea de a devenit orice tip de celulă din corp: cardiace, pancreatice sau cerebrale. Ele au capacitatea potenţială de a înlocui celulele distruse ale muşchiului cardiac, ale pancreasului, putând să trateze diabetul, sau chiar celulele nervoase, fiind astfel utile în tratarea maladiei Parkinson. În plus, ele pot şi să reinstaureze conductivitatea nervoasă în măduva spinării în cazul persoanelor paralizate în uma unor accidente.

Curt Cevin a declarat că, în cadrul planului de relansare al preşedintelui Barack Obama, 10 miliarde de dolari vor fi alocaţi cercetărilor medicale din domeniul celulelor suşă, începând cu luna septembrie.

Harold Varmus, consilier şef al Casei Albe pe probleme de ştiinţă şi tehnologie, a declarat că "trebuie să identificăm tipurile de celule suşă care pot fi utilizate cu cel mai mare randament în terapiile celulare". El a reamintit că celulele suşă obţinute dintr-un embrion uman par să fie candidaţii cei mai promiţători, dar că au fost descoperite şi alte metode de producere a celulelor suşă care seamănă cu cele embrionare. Printre acestea se află celulele suşă adulte, denumite pluripotente induse.

"Trebuie să verificăm dacă aceste celule pot să înlocuiască celulele suşă embrionare", a declarat Harold Varmus, lauret al Premiului Nobel pentru medicină în 1989.

Robert Lanza a declarat că societatea lui, Advanced Cell Technology, cu sediul în Worcester (Massachusetts), intenţionează să ceară, din vara anului 2009, avizul The Food and Drug Administration (FDA) pentru un test clinic al unei terapii bazată pe celule suşă embrionare, cu scopul de a trata orbirea.

Ridicarea acestor restricţii "deschide o eră nouă în cercetarea celulelor suşă", a adăugat Robert Lanza, în timp ce Michael West, directorul companiei californiene Biotime, consideră că potenţialul medical al celulelor suşă embrionare va permite prevenirea maladiilor sau tratarea lor cu costuri mai mici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Celulele suşă embrionare, esenţiale pentru combaterea maladiilor.
 Vizualizări articol: 887 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Celulele suşă embrionare, esenţiale pentru combaterea maladiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei