Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 feb 2009 - Anul XIV, nr. 46 (4032)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Obezitatea, la fel de dăunătoare sănătăţii ca fumatul

Obezitatea este la fel de dăunătoare sănătăţii ca fumatul, antrenând riscuri de deces prematur similare, care se dublează dacă cei doi factori sunt combinaţi, potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal, informează AFP.

Autorii studiului, coordonat de Martin Neovius, de la Institutul Karolinska din Suedia, au analizat cauzele deceselor a peste 45.000 de bărbaţi, care, la vârsta de 18 ani, au completat nişte chestionare în cadrul unui program de sănătate publică.

Participanţii la studiu au indicat dacă sunt nefumători sau fumători, numărul de ţigări fumate zilnic şi indicele lor de masă corporală (IMC). IMC este raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii. O greutate normală corespunde unui IMCIMC cuprins între 25 şi 30, iar valorile care depăşesc 30 indică obezitatea. cuprins între 18,5 şi 24,9. Excesul de greutate corespunde unui

Fiecare participant a fost monitorizat timp de 38 de ani.

Adolescenţii obezi prezintă un risc de deces prematur la fel de mare ca persoanele care fumează mai mult de 10 ţigări pe zi.

Faţă de adolescenţii cu o greutate normală, voluntarii supraponderali la vârsta de 18 ani şi cei care fumau mai puţin de 10 ţigări pe zi prezentau un risc de deces prematur cu 50% mai mare, în timp ce pentru persoanele obeze şi marii fumători riscul era dublu.

Specialiştii indică faptul că riscurile se cumulează, astfel că, pentru persoanele obeze care fumează peste 10 ţigări pe zi, riscul de deces prematur creşte de cinci ori.

Autorii studiului au anunţat că, de la începutul acestor teste, în 1969, numărul tinerilor suedezi supraponderali s-a triplat, numărul persoanelor obeze a crescut de cinci ori, iar numărul fumătorilor a scăzut la jumătate.

Acest studiu, efectuat doar pe voluntari bărbaţi, completează concluziile enunţate în urma unuia realizat pe 100.000 de femei din Statele Unite, ale cărui rezultate, publicate în 2005, au fost asemănătoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Obezitatea, la fel de dăunătoare sănătăţii ca fumatul .
 Vizualizări articol: 862 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obezitatea, la fel de dăunătoare sănătăţii ca fumatul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei