Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 ian 2009 - Anul XIV, nr. 22 (4008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Caracterul sociabil este determinat genetic

Indiferent dacă unele persoane preferă să fie extrem de sociabile, iar altele să fie mai rezervate în cadrul grupului de prieteni, în ambele cazuri, factorii determinanţi sunt cel genetic şi cel evolutiv, au anunţat recent cercetătorii americani, informează Reuters.

Cercetătorii au dorit să afle dacă genele pot să explice de ce anumite persoane au mulţi prieteni, iar alte persoane au doar câţiva prieteni. "Unele din lucrurile pe care le-am descoperit sunt chiar bizare", a declarat Nicholas Christakis, de la Harvard University din statul american Massachusetts, coordonatorul acestui studiu.

"Am aflat că modul de socializare cu prietenii depinde de gene. Unii oameni au patru prieteni care se cunosc între ei, iar alţii au patru prieteni care nu se cunosc între ei. Dacă Dick şi Harry se cunosc între ei depinde doar de genele lui Tom", a declarat Christakis.

Christakis şi colegul lui James Fowler de la University of California San Diego sunt cunoscuţi pentru studiile lor anterioare, prin care au demonstrat că obezitatea, fumatul şi fericirea se răspândesc în cadrul reţelelor sociale.

Pentru acest studiu, cei doi cercetători au analizat date reprezentative la nivel naţional provenind de la peste 1.000 de perechi de gemeni monozigoţi şi bizigoţi. Deoarece gemenii au împărtăşit acelaşi mediu, aceste studii sunt utile pentru a determina impactul pe care genele le au asupra diverselor situaţii. Gemenii monozigoţi împart între ei aceleaşi gene, în timp ce gemenii bizigoţi doar jumătate dintre ele.

"Am descoperit că există o tendinţă dictată genetic să le faci cunoştinţă prietenilor tăi între ei", a declarat Christakis.

Aceste lucruri pot fi explicate prin anumite motive evolutive. Persoanele aflate în centrul unei reţele sociale sunt interesaţi să afle ştiri utile, precum locul unde se află hrana sau cele mai bune opţiuni pentru investiţii.

Ei se expun, totodată, şi riscului de a contracta microbi din toate părţile, iar în unele cazuri unii aleg să adopte un comportament social mai prudent.

Studiul a fost publicat în jurnalul american Proceedings of the National Academy of Sciences.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Caracterul sociabil este determinat genetic.
 Vizualizări articol: 832 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Caracterul sociabil este determinat genetic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei