Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 ian 2009 - Anul XIV, nr. 6 (3992)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rezolvarea de puzzle-uri poate reduce stresul posttraumatic

Rezolvarea de puzzle-uri, precum Tetris, imediat după producerea unui eveniment traumatizant poate contribui la reducerea flashback-urile şi coşmarurilor pacienţilor care suferă de tulburări provocate de stresul posttraumatic, potrivit unui studiu britanic, informează Reuters.

Cercetările preliminare ar putea conduce la descoperirea unor noi tratamente pentru prevenirea sau chiar stoparea flashback-urilor şi coşmarurilor, semnul distinctiv al acestei maladii, numită sindromul tulburărilor de stres posttraumatic, au anunţat cercetătorii britanici de la prestigioasa Universitate Oxford.

Sindromul este adeseori indus de traumele provocate de războaie, precum şi de rănile suferite în luptă sau de asistarea la scenele în care ceilalţi militari sunt răniţi sau ucişi.

Simptomele variază de la irascibilitate la accese de furie sau insomnii, probleme de concentrare, atenţie sporită şi tresăriri de o intensitate exagerată. Pacienţii afectaţi de sindromul tulburărilor de stres posttraumatic retrăiesc de multe ori, în subconştient, evenimentele care i-au marcat.

Echipa cercetătorilor de la Oxford le-a arătat celor 40 de voluntari, persoane cu o bună stare a sănătăţii, un film care includea imagini traumatizante cu mai multe accidente, inclusiv o campanie publicitară care prezenta riscurile consumului de alcool la volan.

După o pauză de 30 de minute, jumătate dintre voluntari au jucat Tetris timp de 10 minute, în timp ce cealaltă jumătate nu a făcut nimic. Cei care au jucat Tetris au avut mult mai puţine flashback-uri cu imaginile prezentate în acel film, în săptămâna care a urmat.

Jocul constă în coordonarea unor cărămizi în formă pătrată, care cad din partea de sus a unui ecran, pentru a forma în partea de jos a acestuia o bandă orizontală, fără spaţii libere. După formarea liniilor orizontale complete, acestea dispar.

Cercetătorii consideră că recunoaşterea formelor şi a mişcărilor cărămizilor colorate de pe ecranul computerului concurează cu revizionarea imaginilor traumatice care au fost reţinute de senzorii din creier.

Acest proces ar putea să interfereze cu modul în care memoria senzorială se formează în perioada imediat următoare producerii unei traume şi poate ajuta la reducerea numărului flashback-urilor de memorie, au explicat cercetătorii britanici, al căror studiu a apărut în Public Library of Science Journal PLoS ONE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rezolvarea de puzzle-uri poate reduce stresul posttraumatic.
 Vizualizări articol: 704 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rezolvarea de puzzle-uri poate reduce stresul posttraumatic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei