Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 ian 2009 - Anul XIV, nr. 5 (3991)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un hormon care taie apetitul oferă o rază de speranţă persoanelor suferind de obezitate

Leptina, un hormon care suprimă senzaţia de foame a persoanelor sănătoase, ar putea fi la fel de eficient şi în cazul persoanelor obeze, prin intermediul unor medicamente care există deja pe piaţă, potrivit unui studiu recent, publicat în jurnalul Cell Metabolism, informează AFP.

Descoperirea în urmă cu 10 ani a acestui hormon care reglează nivelul rezervelor de grăsime din organism a trezit multe speranţe în rândul comunităţii oamenilor de ştiinţă, care încercau de multă vreme să conceapă o metodă eficientă de luptă împotriva obezităţii.

Euforia comunităţii ştiinţifice a dispărut la fel de repede cum a apărut, după ce medicii au constatat că hormonul - leptina - este ineficientă în cazul persoanelor obeze, deoarece acestea au dezvoltat o anumită rezistenţă la această moleculă.

"Cei mai mulţi dintre obezi sunt rezistenţi la leptină, iar creierul lor blochează efectele ei", a declarat Umut Ozcan, de la facultatea de medicină din cadrul Universităţii Harvard, din statul american Massachussets.

Timp de mai mulţi ani, companiile farmaceutice şi laboratoarele universitare au căutat un medicament capabil să sensibilizeze creierul persoanelor obeze la acţiunea leptinei, însă fără succes. Însă, după ce echipa doctorului Ozcan a început să trateze şoareci obezi fie cu medicamentul Buphenyl (4-PBA), fie cu acid cutaurursodeoxicolic (TUDCA), cercetătorii au reuşit să obţină o sensibilizare a creierelor animalelor cu până la de zece ori mai mare.

Toţi şoarecii au pierdut în greutate, chiar dacă au continuat să se hrănească cu alimente bogate în grăsimi.

Cele două medicamente, Buphenyl şi TUDCA, au obţinut deja avizul favorabil al Food and Drug Administration, agenţia federală americană de autorizare a medicamentelor şi produselor alimentare.

Buphenylul este prescris în prezent pentru tratarea disfuncţiilor ficatului şi a fibrozei chistice. TUDCA este folosit de multe secole în medicina chineză tradiţională, fiind utilizat în prezent în tratarea anumitor afecţiuni hepatice. Cele două substanţe fac obiectul unor cercetări ce vizează folosirea lor în tratamentul maladiilor neuronale, precum Alzheimer şi Huntington.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un hormon care taie apetitul oferă o rază de speranţă persoanelor suferind de obezitate.
 Vizualizări articol: 755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un hormon care taie apetitul oferă o rază de speranţă persoanelor suferind de obezitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei