Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 ian 2009 - Anul XIV, nr. 4 (3990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Regimul de după Sărbători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După mesele copioase de Crăciun şi de Revelion a venit momentul să faceţi un pic de „ordine” în farfuriile dumneavoastră.

În perioada Sărbătorilor aţi făcut exces de mâncăruri bogate în grăsimi, aţi consumat foarte multă carne, sosuri de tot felul, maioneză, foarte multe dulciuri, dar şi băuturi? Rezultatul acestor regale gastronomice se vede în momentul în care vă veţi urca pe cântar. Chiar dacă nu aţi pus pe dumneavoastră foarte multe kilograme, organismul are nevoie de o dietă uşoară în următoarele săptămâni.

Iată câteva sfaturi care v-ar putea ajuta să treceţi peste această perioadă de după Sărbători. Dietele de detoxifiere sunt cele mai indicate şi au un efect de curăţare a organismului prin îndepărtarea toxinelor şi a chimicalelor acumulate. Toate dietele de detoxifiere cuprind alimente şi băuturi organice (fără pesticide sau chimicale), seminţe, nuci şi cereale, un amestec de legume şi fructe, doi litri de apă pe zi şi anumite ierburi care ajută în procesul de curăţare a corpului. Printre produsele care trebuie evitate pe toată perioada dietei se numără: alcoolul, cofeina, tutunul, medicamentele, anumite suplimente (din cauza cantităţii de aditivi conţinute), laptele, ouăle, caşcavalul, produsele de patiserie, maioneza, murăturile, sarea, băuturile acidulate şi produsele procesate (carnea roşie, cârnaţii, burgerii).

 

Mizaţi pe fructe şi pe legume

În primul rând, trebuie să vă refaceţi stocul de fructe şi legume. Aceasta este una dintre regulile esenţiale pentru buna funcţionare a aparatului digestiv. Valabilă pe parcursul întregului an, regula celor zece fructe şi legume pe zi este mai importantă după perioada Sărbătorilor de iarnă. Piureuri şi spume din legume şi fructe, crudităţi, compoturi de orice fel vă vor oferi doza de vitamine şi fibre necesară organismului. În plus, se ştie că fibrele, pentru că se umflă în stomac, dau senzaţia de saţietate. Cu alte cuvinte, este suficient să consumaţi cât mai multe fructe şi legume pentru a nu mai avea senzaţia de foame. Recomandate în această perioadă sunt supele. Hidratante, reconfortante şi relaxante, acestea reprezintă o alegere cât se poate de bună după excesele pe care le-aţi făcut în perioada Sărbătorilor de iarnă. Pregătiţi-vă, de asemenea, sucuri de fructe.

Fie că optaţi pentru cele de portocale, de kiwi, de mere sau limonade, acestea vă vor oferi o doză importantă de vitamina C, şi, pe lângă faptul că vă vor ajuta să vă recăpătaţi forma fizică, vă vor proteja şi de gripă. Nu ezitaţi să combinaţi sucurile mai multor fructe proaspete sau să preparaţi cât mai multe salate de fructe.

 

Consumaţi cât mai multe cereale!

Ar fi o greşeală din partea dumneavoastră să suprimaţi pâinea din alimentaţie în speranţa că astfel vă veţi recăpăta abdomenul plat pe care îl aveaţi înainte de Crăciun. Pâinea trebuie consumată în cantităţi moderate (maximum două felii) la fiecare masă. Este recomandat însă să evitaţi tartinele cu unt dimineaţa şi produsele de patiserie după-amiaza. Pregătiţi feluri de mâncare pe bază de orez, griş şi cereale şi garnituri din legume condimentate, cu ulei de măsline. Folosiţi la discreţie condimente de orice fel, pe care le puteţi amesteca în apa în care fierbeţi legumele sau cerealele. Orezul, spre exemplu, îl puteţi asocia cu curry sau cu şofran. De asemenea, puteţi opta pentru busuioc atunci când vine vorba despre condimentarea cartofilor.

 

Gătiţi fără grăsimi

Stomacul dumneavoastră pur şi simplu nu mai suportă preparatele bogate în grăsimi. Încercaţi să evitaţi acum fripturile sau sosurile grase. Adoptaţi metodele de pregătire a mâncării fără grăsime atunci când vine vorba despre peşte sau carne. Puteţi opta pentru coacerea în folie de staniol, la vapori, prin fierbere, în tigaie de teflon, la grătar sau la cuptorul cu microunde. Important este să nu adăugaţi nici un fel de grăsime, iar în acest fel preparatele dumneavoastră vor fi uşor de digerat. În cazul în care consideraţi că aceste metode de gătit nu oferă savoare preparatelor, nu ezitaţi, nici în acest caz, să faceţi apel la condimente, evitând însă să folosiţi prea multă sare.

 

Respectaţi echilibrul alimentar

Să nu credeţi că regimul care se impune după Sărbători este sinonim cu înfometarea. A renunţa la mâncare sau a sări peste mese nu este soluţia ideală. Continuaţi să serviţi toate cele trei mese importante ale zilei, având grijă la alegerea alimentelor. Ţineţi cont de piramida alimentelor care schematizează nevoile organismului nostru. La baza acesteia se află fructele şi legumele, care pot fi consumate fără limită. Urmează cerealele, care oferă energie corpului şi care sunt lipsite de grăsimi, iar apoi carnea de peşte şi celelalte feluri de carne slabă, care trebuie consumate cu moderaţie. Tot aşa trebuie consumate produsele lactate, grăsimile şi zaharurile, acestea aflându-se în vârful piramidei.

 

Beţi cât mai multă apă!

În sfârşit, pentru o detoxifiere a organismului cea mai bună strategie rămâne aceea de a bea cât mai multă apă. Fie că beţi apă plată sau ceai, organismul are nevoie de 1-1,5 litri de lichid pentru a scăpa de toxinele acumulate.

Nu ezitaţi deci, în special dimineaţa, între mese şi înainte de culcare să beţi câteva pahare de apă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Regimul de după Sărbători.
 Vizualizări articol: 846 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Regimul de după Sărbători2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei