Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 ian 2009 - Anul XIV, nr. 3 (3989)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gena responsabilă cu răspândirea cancerului în organism, identificată de cercetători

Specialiştii americani au identificat o genă care joacă un rol crucial în răspândirea cancerului în organism, celulele tumorale devenind datorită acesteia mai rezistente la chimioterapie, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Cancer Cell, informează Reuters.

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că pacientele suferind de o formă agresivă a cancerului mamar sunt purtătoare ale unei mutaţii genetice, numită MTDH. Anumite medicamente pot să blocheze acţiunea acestei gene mutante şi să împiedice tumorile locale să ajungă la metastază sau să se răspândească în organism, sporind astfel şansele de supravieţuire ale femeilor.

"Nu doar că am identificat gena metastazei, dar este, totodată, şi una dintre puţinele gene al căror mod de acţiune a fost elucidat", a declarat Michael Reiss, de la Institutul de oncologie din New Jersey, New Brunswick.

Oprirea răspândirii cancerului în organism este importantă, deoarece peste 98% dintre pacientele suferind de cancer mamar care nu s-a răspândit reuşesc să supravieţuiască peste cinci ani de la declanşarea bolii, în schimb aproximativ 73% dintre pacientele al căror cancer s-a răspândit la alte organe mor într-un timp relativ scurt.

Reiss şi Yibin Kang, de la Universitatea Princeton, autorii studiului, au folosit o serie de tehnici de cercetare pentru a identifica această genă, care face ca celulele tumorale să reziste în interiorul vaselor sangvine din diferite organe interne, în ciuda chimioterapiei.

Cercetătorii au descoperit că un mic segment al celei de-a opta perechi de cromozomi umani se repetă de mai multe ori în cazul persoanelor care prezintă tumori mamare agresive. În mod normal, ADN-ul fiecărei persoane conţine doar două copii ale acestei gene. Anumiţi pacienţi, rezistenţi la chimioterapie, sunt purtători de până la opt copii ale celei de-a opta perechi de cromozomi.

În momentul în care cercetătorii americani au inhibat acţiunea genei MTDH, celulele tumorale au încetat să se mai răspândească în corp şi au devenit vulnerabile la chimioterapie.

Kang a declarat că această descoperire va conduce la obţinerea unor medicamente care vor stopa răspândirea cancerului în organism şi îl vor face să răspundă mai bine la tratament.

Kang şi ceilalţi specialişti americani speră să producă un anticorp care să neutralizeze acţiunea acestei gene mutante. Gena MTDH joacă un rol major şi în alte tipuri de cancer, inclusiv cel care afectează prostata.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gena responsabilă cu răspândirea cancerului în organism, identificată de cercetători.
 Vizualizări articol: 641 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Gena responsabilă cu răspândirea cancerului în organism, identificată de cercetători5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei