Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 ian 2009 - Anul XIV, nr. 2 (3988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Diabeticii, expuşi riscului încetinirii capacităţilor mintale

Adulţii care suferă de diabet de tipul II pot să se confrunte cu o scădere a capacităţilor lor mintale la scurt timp după apariţia maladiei, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor canadieni, publicat în jurnalul Neuropsychology, informează timesonline.co.uk.

Cercetătorii de la Universitatea Alberta au descoperit că viteza de vorbire şi alte funcţii cognitive superioare, precum planificarea, organizarea şi atenţia pentru detalii, sunt serios agravate în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu diabet de tipul II, comparativ cu adulţii sănătoşi.

Studiul a fost efectuat pe 41 de adulţi suferind de diabet de tipul II şi 424 de adulţi sănătoşi, voluntarii având vârste cuprinse între 53 şi 90 de ani.

În Marea Britanie, numărul bolnavilor de diabet este în continuă creştere, iar această descoperire i-a făcut pe specialişti să afirme că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, milioane de persoane vor fi în pericol să-şi vadă capacităţile mintale diminuându-se tot mai mult. Cercetătorii au descoperit că funcţiile mintale sunt serios agravate şi în cazul tinerilor bolnavi de diabet, ceea ce înseamnă că diminuarea capacităţilor cognitive se produce la începutul maladiei şi se menţine pe toată durata bolii.

"Vestea cea bună este că încetinirea capacităţilor mintale nu afectează activităţile de zi cu zi, dar poate fi remarcată în sarcinile psihomotorii (precum jocurile video, n.r.), care necesită activităţi de monitorizare şi reacţii rapide", a declarat Roger Dixon, unul dintre autorii studiului. "Vestea proastă este că acest fenomen indică «punctul de încetinire» al progresului cognitiv care apare în cazul diabeticilor şi care se agravează dacă pacientul nu urmează un tratament adecvat", a adăugat Dixon.

Profesorul a declarat că este vital ca pacienţii diagnosticaţi cu diabet de tipul II să fie testaţi pentru stabilirea vitezei lor cognitive, pentru a fi siguri că primesc tratamentul medicamentos adecvat, dieta corespunzătoare şi sfaturi în privinţa antrenamentelor mintale.

Diabetul este un factor de risc important în declanşarea altor boli degenerative, precum maladia Alzheimer, iar cercetătorii susţin necesitatea unor studii suplimentare care să vizeze scăderea severă a capacităţilor cognitive, ce survine mai târziu, în stadiile finale ale bolilor.

Obezitatea este principala cauză declanşatoare a diabetului de tipul II şi a contribuit la creşterea rapidă a numărului pacienţilor afectaţi de această maladie. Aproape un sfert dintre britanici sunt obezi, iar un studiu recent prognozează că, până în 2050, nouă adulţi din zece vor fi supraponderali sau chiar obezi.

Diabetul este adeseori asociat cu maladiile cardiace, atacurile cerebrale, amputările, blocajele renale şi pierderea vederii şi reprezintă, totodată, cauza a nouă decese din zece înregistrate în rândul tinerilor.

Aproximativ 2,5 milioane de britanici suferă de diabet, iar dintre aceştia 90% suferă de diabet de tipul II. Unele estimări susţin că patru milioane de britanici vor suferi de diabet până în anul 2025.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diabeticii, expuşi riscului încetinirii capacităţilor mintale.
 Vizualizări articol: 624 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diabeticii, expuşi riscului încetinirii capacităţilor mintale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei