Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 dec 2008 - Anul XIII, nr. 304 (3985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aditivii alimentari fosfataţi favorizează apariţia cancerului pulmonar

Aditivii alimentari fosfataţi, utilizaţi frecvent în prepararea industrială a alimentelor, accelerează creşterea tumorilor canceroase în plămânii şoarecilor, potrivit unui studiu publicat, ieri, în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, informează AFP.

Acest studiu afirmă că aditivii fosfataţi, care sporesc capacitatea de reţinere a apei şi îmbunătăţesc textura diverselor alimente, favorizează totodată şi dezvoltarea cancerului pulmonar la pacienţii care prezintă o anumită predispoziţie pentru această maladie.

Deşi cercetătorii nu ştiu deocamdată care este impactul real al fosfataţilor asupra dezvoltării cancerului la oameni, autorii studiului preconizează limitarea consumului acestui aditiv alimentar. "Credem că o mai bună regularizare a nivelului fosfataţilor anorganici în regimul alimentar (al oamenilor) ar putea fi crucială, atât ca o metodă de tratare cât şi de prevenire a cancerului pulmonar", a declarat Myong-Haing Cho de la Universitatea Naţională din Seul (Coreea de Sud), principalul autor al studiului.

Echipa de cercetători a injectat celule canceroase în plămânii şoarecilor, împărţiţi în prealabil în două grupuri, iar numărul tumorilor s-a dovedit în final a fi mult mai mare în cadrul grupului care a primit un regim alimentar bogat în fosfataţi.

Fosfataţii sunt nutrimente care joacă un rol primordial în metabolismul celular şi în mecanismele care asigură transferul energetic la nivelul celulelor, dar ei pot să activeze în acelaşi timp anumite semnale genetice, care stimulează dezvoltarea celulelor canceroase pulmonare, potrivit acestui studiu.

Aditivii fosfataţi au fost utilizaţi tot mai mult în ultimii ani în alimentaţia publică şi se găsesc în carne, brânzeturi, băuturi şi în multe alte preparate şi semipreparate obţinute pe cale industrială.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aditivii alimentari fosfataţi favorizează apariţia cancerului pulmonar .
 Vizualizări articol: 775 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aditivii alimentari fosfataţi favorizează apariţia cancerului pulmonar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei