Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 dec 2008 - Anul XIII, nr. 300 (3981)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Căscatul răceşte creierul supraîncălzit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

V-aţi întrebat vreodată de ce căscăm înainte de a adormi şi imediat după ce ne trezim? Cercetătorii de la Universitatea Binghamton au găsit răspunsul la această dilemă: principalul scop al căscatului este acela de a controla temperatura creierului. „Creierul este ca un computer”, a explicat Andrew Gallup, cercetător în cadrul Departamentului de Biologie al universităţii, care a condus acest studiu. „Din acest motiv, creierul funcţionează mai bine atunci când este 'răcorit', iar adaptările fizice au evoluat în aşa fel încât să permită răcirea maximă a creierului”, a adăugat acesta.

Pentru a ajunge la această concluzie, expertul şi colegii săi au analizat fenomenul căscatului la papagali. Aceste păsări au fost alese ca reprezentanţi ai vertebratelor, pentru că au creierul relativ mare şi, în plus, trăiesc în sălbăticia Australiei, o regiune unde există foarte multe schimbări de temperatură. În plus, papagalii nu sunt afectaţi de „căscatul contagios”, cum se întâmplă în cazul oamenilor şi al altor specii de animale. Gallup spune că acest „căscat contagios” este un mecanism evoluat, menit să menţină grupurile în alertă, în aşa fel încât membrii acestora să rămână vigilenţi în faţa pericolelor.

În timpul studiului, oamenii de ştiinţă au expus papagalii la trei condiţii de mediu: creşterea treptată a temperaturii, temperatură ridicată şi temperatură moderată. Frecvenţa căscatului nu a crescut în cazul ultimelor două condiţii de mediu, în schimb, s-a dublat atunci când temperatura din ambient a fost crescută treptat. „Pe baza ipotezei răcirii creierului, sugerăm că există anumite limite de temperatură, în cadrul cărora apare căscatul”, a explicat Gallup. „De exemplu, căscatul nu apare atunci când temperatura ambientului este mai mare decât cea a corpului, întrucât inhalarea profundă de aer cald ar fi contraproductivă. În plus, căscatul, atunci când în ambient este foarte frig, ar însemna că organismul nu se adaptează la mediu, întrucât la creier ar ajunge aer foarte rece, care ar putea produce un şoc termic”, a mai spus expertul. Pentru că papagalii au căscat întocmai conform ritmului estimat iniţial, cercetătorii au tras concluzia că fenomenul căscatului funcţionează ca un fel de calorifer în cazul păsărilor şi al mamiferelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căscatul răceşte creierul supraîncălzit.
 Vizualizări articol: 730 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Căscatul răceşte creierul supraîncălzit5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Interesant trimis de
(22 dec 2008, 12:23:39
Interesant! Totusi nu m-a convins explicatia cu cascatul contagios... Citez: "Sa mentina grupurile in alerta" -- adica, in caz de razboi, incepem toti sa cascam??? happy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei