Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 dec 2008 - Anul XIII, nr. 289 (3970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Legătură genetică între ceasul biologic şi diabet

Cercetătorii au identificat o legătură între ceasul biologic al organismului uman, coordonat de melatonină, un hormon ce intervine în mecanismul somn-veghe, şi o creştere a riscului de apariţie a diabetului, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Genetics, relatează AFP.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 23.000 de persoane, de origine franceză, daneză şi finlandeză, şi a fost coordonat de Philippe Froguel, de la Institutul Pasteur din Lille (CNRS, Franţa), şi de medicii de la Imperial College London, alături de colegii lor danezi şi finlandezi. Rezultatele studiului au fost confirmate de alte două analize paralele.

Mutaţiile genei care produce "receptorul MT2" la nivelul melatoninei - o moleculă situată la suprafaţa celulei - antrenează creşterea nivelului de zahăr din sânge şi sporesc astfel riscul de apariţie a celei mai răspândite forme de diabet, cel de tipul II. Acest risc poate să crească cu până la 20% în cazul existenţei mutaţiei, a declarat Froguel.

Melatonina este secretată în principal de o glandă din creier, pineală, în funcţie de nivelul de luminozitate perceput de retină.

La rândul ei, molecula-receptor MT2 este prezentă în retină, în nervul optic, în creier, dar şi în celulele pancreasului, care secretă insulina, ce contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge. În cazul diabetului, secreţia de insulină este insuficientă.

Ritmul biologic are o influenţă majoră asupra duratei şi calităţii somnului, a stării de dispoziţie şi a metabolismului în general.

Mutaţiile observate de autorii acestui studiu sunt însoţite de perturbări ale ritmului biologic pe durata celor 24 de ore şi antrenează sintetizarea unei cantităţi necorespunzătoare de insulină.

Aceste perturbări au fost deja asociate cu obezitatea. "Un somn insuficient sau agitat favorizează obezitatea şi am putut să observăm că pacienţii sunt deprimaţi chiar înainte de apariţia diabetului", au declarat cercetătorii.

Legătura moleculară între toate aceste tulburări era, însă, necunoscută până recent, au adăugat aceştia.

Descoperirea oferă mai multe informaţii despre legătura dintre diabet şi depresie şi ar putea să contribuie la o mai bună tratare a maladiilor cronice care afectează milioane de persoane în Europa, au explicat autorii studiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legătură genetică între ceasul biologic şi diabet.
 Vizualizări articol: 477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legătură genetică între ceasul biologic şi diabet0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei