Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 dec 2008 - Anul XIII, nr. 285 (3966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dietele şi produsele cosmetice bogate în antioxidanţi, ineficiente în combaterea îmbătrânirii

Dietele alimentare şi produsele cosmetice cu proprietăţi antioxidante sunt ineficiente în ceea ce priveşte încetinirea procesului de îmbătrânire, potrivit unui studiu efectuat de specialiştii britanici, publicat în revista Genes and Development, informează bbc.co.uk.

Studiul se bazează pe experimente efectuate pe viermi din familia Nematode, care, deşi par extrem de îndepărtaţi de specia umană, reprezintă un instrument adeseori folosit de oamenii de ştiinţă în domeniul cercetărilor biomedicale. Aceşti viermi au multe gene comune cu oamenii şi, mai ales, au o speranţă de viaţă de ordinul zilelor, fapt care îi ajută pe cercetători să observe mai uşor orice schimbare în privinţa progreselor medicale pe termen lung.

Astfel, viermii care au fost hrăniţi cu alimente bogate în antioxidanţi, substanţe care luptă împotriva "radicalilor liberi", vinovaţi de îmbătrânirea ţesuturilor, nu au trăit mai mult decât cei care au avut o dietă alimentară obişnuită.

Antioxidanţii reprezintă o materie primă importantă pentru industria sănătăţii şi a cosmeticelor. Acest fapt s-a bazat pe o teorie veche de 50 de ani. În 1956, cercetătorii au ajuns la concluzia că procesul de îmbătrânire este provocat de o anumită distrugere moleculară, o consecinţă a formelor reactive ale oxigenului, denumite superoxizi sau "radicali liberi", care circulă prin organism. Acest proces este numit stres oxidativ.

După mai multe analize, specialiştii au ajuns la concluzia că antioxidanţii contribuie la anihilarea acestor radicali liberi, reducând distrugerile moleculare pe care ei le provoacă.

Pentru noul studiu, cercetătorii de la University College London, conduşi de doctorul David Gems, au manipulat genetic câţiva viermi din familia Nematode, pentru a verifica dacă organismul lor este capabil să anihileze radicalii liberi. Potrivit teoriei din ultimii 50 de ani, ei ar fi trebuit să fie evident avantajaţi faţă de ceilalţi, care au urmat o dietă obişnuită, în privinţa combaterii procesului de îmbătrânire şi a prelungirii speranţei de viaţă.

Viermii care au primit o dietă bogată în antioxidanţi au trăit, însă, la fel de mult ca ceilalţi, acest fapt sugerând că stresul oxidativ nu are o importanţă atât de mare în cadrul procesului de îmbătrânire, aşa cum se crezuse până recent. "Este evident faptul că, dacă superoxizii care sunt implicaţi au doar un mic rol în acest proces, stresul oxidativ nu este, în mod evident, un factor major definitoriu pentru procesul de îmbătrânire", a declarat Gems.

Totodată, Gems a explicat că o dietă echilibrată este importantă pentru diminuarea riscului de apariţie a "bolilor bătrâneţii", precum cancerul, diabetul şi osteoporoza, dar că nu există nicio dovadă că antioxidanţii pot să încetinească sau chiar să împiedice îmbătrânirea organismului uman.

Purtătorul de cuvânt al Cosmetic Toiletry and Parfumery Association a declarat că firmele producătoare de cosmetice efectuează în prezent cercetări medicale extrem de costisitoare, bazate pe studii ştiinţifice riguroase, afirmaţiile despre beneficiile aduse de produsele pe care le comercializează fiind bazate pe adevăruri solide.

"Descoperirile genetice făcute la nivelul unor viermi din familia Nematode nu pot fi un indiciu relevant pentru complexul proces de îmbătrânire al animalelor evoluate, precum specia umană", a adăugat purtătorul de cuvânt al Cosmetic Toiletry and Perfumery Association.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dietele şi produsele cosmetice bogate în antioxidanţi, ineficiente în combaterea îmbătrânirii.
 Vizualizări articol: 674 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dietele şi produsele cosmetice bogate în antioxidanţi, ineficiente în combaterea îmbătrânirii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei