Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 nov 2008 - Anul XIII, nr. 274 (3955)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prima grefă de trahee din lume, realizată în Spania

Claudia Castillo, o tânără mamă columbiană, în vârstă de 30 de ani, care suferea de probleme respiratorii, a beneficiat de prima grefă de trahee din lume fără să aibă nevoie de medicamente imunosupresoare, potrivit unui articol apărut în revista britanică de specialitate The Lancet, relatează AFP.

Transplantul a fost realizat pe 12 iunie 2008 la Barcelona (Spania) şi s-a bazat pe folosirea traheei unui donator şi a unor celule suşă adulte recoltate de la tânăra pacientă. Această premieră mondială în chirurgie a fost reuşită datorită colaborării echipelor de medici din Barcelona, Padova, Milano şi de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie).

După patru ani de petrecuţi în zeci de consultaţii prin diverse clinici, Claudia Castillo, suferind de o tuberculoză diagnosticată mult prea târziu, a reuşit astfel să găsească o soluţie pentru problemele sale respiratorii. În martie 2008, ea devenise incapabilă să aibă grijă de copiii săi sau să facă chiar şi cele mai mici munci în gospodărie.

 

Inovaţie în medicină

Bronhia principală stângă a femeii era atât de afectată de maladie, încât singura opţiune care îi rămăsese era extirparea plămânului stâng.

Pentru a evita această mutilare riscantă, profesorul Paolo Macchiarini, specialist în chirurgia toracelui de la Hospital Clinico de Barcelona, şi colegii lui au hotărât, cu acceptul forurilor superioare, să încerce o grefă de acest gen.

O porţiune de şapte centimetri din traheea unei paciente decedate în urma unei hemoragii cerebrale a fost în prealabil curăţată de toate celulele ei, pentru a nu provoca o respingere a grefei după transplant. Celulele suşă care produc cartilagii au fost recoltate din măduva spinării a pacientei columbience. Cele care produc ţesuturile epiteliale au fost recoltate din partea sănătoasă a traheei sale.

Traheea donatorului a fost plasată într-un aparat, un fel de "bioreactor", special conceput pentru acest scop, şi acoperită de celulele pacientei. Noul organ a fost colonizat de celulele pacientei şi a permis evitarea respingerii grefei.

La 10 zile după operaţie, Claudia Castillo a fost externată. În prezent, poate să urce două etaje pe scări sau să meargă 500 de metri fără să se oprească.

De această inovaţie în medicină ar putea să beneficieze şi pacienţii care suferă de alte maladii ale căilor respiratorii superioare (deformaţii congenitale, anumite tumori) şi care nu pot să fie salvaţi prin chirurgia clasică, potrivit experţilor britanici de la universitatea din Bristol.

Experţii japonezi de la universitatea din Kyoto au declarat că este totuşi nevoie de o mai bună evaluare a acestor rezultate, fiind necesară o urmărire medicale a acestor cazuri pentru o perioadă mult mai îndelungată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima grefă de trahee din lume, realizată în Spania.
 Vizualizări articol: 677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Prima grefă de trahee din lume, realizată în Spania5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei