Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 nov 2008 - Anul XIII, nr. 273 (3954)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Numărul anilor fără probleme medicale după vârsta de 50 de ani diferă în Europa

Starea de sănătate a persoanelor în vârstă înregistrează diferenţe foarte mari în rândul ţărilor europene, chiar şi în cele care prezintă o medie ridicată a speranţei de viaţă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat pe bbc.co.uk.

Acest studiu a relevat faptul că locuitorii din Estonia, Letonia şi Finlanda se bucură de mai puţini ani sănătoşi şi fără probleme medicale după vârsta de 50 de ani. În schimb, locuitorii din Marea Britanie beneficiază, în medie, de 20 de ani sănătoşi după vârsta de 50 de ani.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Leicester consideră că datele incluse în acest raport pot să ajute guvernele europene să alcătuiască planuri mai bune în domeniul sănătăţii populaţiei.

Cercetătorii au colectat date referitoare la speranţa de viaţă şi au intervievat persoane în vârstă din toate ţările europene în legătură cu momentul în care o anumită boală le-a afectat acestora capacitatea de a-şi desfăşura în mod normal activităţile zilnice.

 

Ani de viaţă sănătoasă

În acest mod, specialiştii au putut să calculeze numărul de "ani de viaţă sănătoasă" la care pot să se aştepte femeile şi bărbaţii din ţările UE după vârsta de 50 de ani. În anumite cazuri, aceste calcule au relevat existenţa unor probleme reale, mai ales dacă rezultatele lor au fost comparate cu datele din clasamentul speranţei medii de viaţă.

În Austria, speranţa de viaţă a bărbaţilor este de 79 de ani, iar a femeilor, de 84 de ani. Potrivit acestui studiu, după vârsta de 50 de ani, austriecii se vor bucura doar de 14 ani lipsiţi de probleme medicale severe.

În Germania şi Finlanda, diferenţele dintre speranţa de viaţă şi numărul de "ani sănătoşi după vârsta de 50 de ani" sunt şi mai severe. În Germania, speranţa medie de viaţă este de 79 de ani, iar numărul mediu de ani sănătoşi avuţi după vârsta de 50 de ani este de doar 13,6.

 

Noile ţări intrate în UE, cele mai mici speranţe de viaţă

Noile ţări intrate în UE, care înregistrează cele mai mici speranţe de viaţă, prezintă şi cele mai dramatice cazuri de boli cronice în rândul bătrânilor trecuţi de 50 de ani. În Estonia, speranţa de viaţă a bărbaţilor este mai mică de 73 de ani, iar a femeilor, de puţin peste 80 de ani. Bărbaţii estonieni se pot aştepta doar la, în medie, nouă ani sănătoşi după vârsta de 50 de ani, iar femeile estoniene, la aproximativ zece.

Marea Britanie, deşi înregistrează o speranţă medie de viaţă mai scăzută decât cele din unele ţări europene, beneficiază de un scor bun al "anilor sănătoşi" , situându-se pe primul loc al clasamentului - secţiunea feminină: 20,8 ani fără probleme medicale după vârsta de 50 de ani.

În opinia Carol Jagger, de la Universitatea din Leicester, aceste cifre pot fi folositoare guvernelor care încearcă să determine numărul persoanelor în vârstă capabile să lucreze sau al celor care au nevoie de asistenţă medicală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul anilor fără probleme medicale după vârsta de 50 de ani diferă în Europa.
 Vizualizări articol: 967 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Numărul anilor fără probleme medicale după vârsta de 50 de ani diferă în Europa5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei