Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 nov 2008 - Anul XIII, nr. 260 (3941)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predispoziţia genetică vinovată de apariţia cancerului pulmonar, identificată de cercetători

Cercetătorii din 18 ţări au analizat variaţiile genetice ale ADN-ului a peste 15.000 de persoane şi au reuşit să identifice predispoziţia genetică vinovată de apariţia cancerului pulmonar, potrivit unui articol apărut în revista britanică Nature Genetics şi preluat de AFP.

Acest studiu genetic, prezentat ca fiind cel mai mare realizat vreodată despre cancerul pulmonar, a fost coordonat de Centrul Internaţional de Cercetări în domeniul Cancerului (CIRC, Lyon, Franţa) şi de Centrul Naţional al Genotipologiei (CNG, Evry, Franţa), beneficiind de sprijinul Institutului Naţional de Oncologie din Franţa.

Din cei 15.000 de pacienţi studiaţi, 6.000 sufereau de cancer pulmonar, iar ceilalţi 9.000 nu erau atinşi de această maladie, potrivit comunicatului CIRC.

Noua regiune cromozomică identificată se află pe a cincea pereche de cromozomi şi conţine cele două gene, deja cunoscute, TERT şi CRR9, considerate a fi direct implicate în această predispoziţie. În opinia lui Mark Lathrop, directorul CNG, gena TERT "prelucrează telomeraza, o enzimă ce este considerată drept un factor critic determinant în apariţia cancerului pulmonar".

Aceste variaţii genetice cresc riscul de apariţie a cancerului pulmonar cu până 60%, indiferent dacă persoanele care prezintă aceste anomalii genetice sunt fumătoare sau nefumătoare.

Cu toate acestea, potrivit opiniei comunicatului CIRC, această creştere "este infimă faţă de riscul apariţiei cancerului pulmonar provocat de fumat".

Aceste rezultate contribuie la o mai bună înţelegere a cancerului pulmonar, tratamentul contra acestei boli fiind, în prezent, limitat, a indicat Paul Brennan, coordonatorul echipei de cercetători din cadrul CIRC. "Sperăm că această descoperire ne va ajuta la o mai bună diagnosticare şi la conceperea unui tratament mai eficient", a adăugat Brennan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predispoziţia genetică vinovată de apariţia cancerului pulmonar, identificată de cercetători.
 Vizualizări articol: 594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predispoziţia genetică vinovată de apariţia cancerului pulmonar, identificată de cercetători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei