Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 oct 2008 - Anul XIII, nr. 257 (3938)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medical

Obezitatea la copii

Revin cu un subiect de o mare actualitate, cu impact  şi complicaţii  majore în viaţa adultă.  Frecvenţa copiilor supraponderali fiind  într-o continuă creştere, mă simt responsabilă de a atenţiona părinţii şi bunicii că 77% din copiii cu greutate peste limita superioară vor deveni adulţi obezi ce vor asocia comorbidităţi metabolice şi cardiovasculare (Diabetul Zaharat de tip 2, HTA). Deşi de multe ori dăm vina pe o afecţiune endocrină,  acestea sunt mult mai rar implicate, cel mai adesea fiind asociate cu alte probleme de sănătate (retard psihic, afecţiuni neurologice, tulburări de vedere, etc).

 

Cine este atunci vinovatul?

Grija excesivă a părinţilor şi mai ales a bunicilor care consideră că un copil sănătos este cel care-şi termină porţia din farfurie şi chiar mai cere suplimente. Industria alimentară care furnizează hrană hiperconcentrată caloric fără să precizeze acest element pe ambalaj (de la pufuleţii simpli cu apă şi mălai am ajuns astăzi să consumăm pufuleţi cu surprize, atrăgători dar cu 510kcal/100g, aproximativ o treime din necesarul zilnic al unui copil). Lipsa de informaţie controlată (e util să ştim ce sunt caloriile, cât avem voie să mâncăm, unde găsim aceste date.

Ultimul Congres European de Endocrinologie Pediatrică semnalează o scădere remarcabilă a vârstei la care apar complicaţiile obezităţii, motiv pentru care este prima dată când se discută despre posibilitatea de a recomanda medicaţie adjuvantă copiilor cu risc crescut.

 

Ce înseamnă risc crescut?

Parametri biologici modificaţi

  • Trigliceride > 150mg/dl
  • Glicemie>100mg/dl
  • HDL<40mg/dl

Valori ale TA > 135/85mmHg

Dispoziţie abdominală a ţesutului adipos

Hiperpigmentarea tegumentelor la nivelul gâtului, degetelor, coatelor, axilelor

 

Ce soluţii avem?

Primul pas începe din copilăria mică, atunci când va trebui să respectăm apetitul copilului. Neperturbat de insistenţe şi ademeniri, copilul îşi ştie singur măsura.

 

Cum putem să ne ajutăm copiii cu astfel de probleme?

Fiind în perioada de creştere, copiii au nevoie de un echilibru perfect al principiilor alimentare (glucide, lipide, proteine). Deci sunt interzise curele restrictive sau unilateralizate. În mod ideal medicul va construi diete individualizate pentru fiecare copil în parte în care va ţine cont de preferinţele alimentare ale acestuia. Se ajunge astfel la un model de regim în care copilul are sentimentul libertăţii de a alege. Restricţia calorică nu va fi drastică ci vor fi corectate în principal greşeli alimentare majore: consumul sucurilor, al dulciurilor în exces, al chips-urilor, snacks-urilor,alimentelor de fast-food (o pungă de 100g de chips-uri conţine cca 560 kcal!, 0,5 l de suc reprezintă 250kcal, o napolitană sau un pachet de biscuiţi conţin cca 500kcal ) Rata optimă de scădere în greutate este de 1-2 kg pe lună. Deşi pare redus, acest ritm este suficient deoarece copilul creşte şi după o perioadă de 3 luni nu numai că va avea cu 5-6 kg mai puţin dar această greutate se va raporta la o înălţime cu cca 1-2 cm mai mare.  Deci, indicele de masă corporală se va ameliora semnificativ!

Claudia MIRON
Medic specialist endocrinolog
Telefoane : 0742.007.975 / 0729.290.930

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Obezitatea la copii.
 Vizualizări articol: 1138 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obezitatea la copii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei