Numeroase studii au scos la iveală faptul că ciupercile pot reduce semnificativ riscul apariţiei bolilor cardiace sau a cancerului. „La prima vedere, ciupercile nu sunt nişte legume prea interesante, însă în realitate pot fi considerate superalimente”, a spus nutriţionista Sarah Schenker.
„Ciupercile nu conţin aproape deloc grăsime, zaharuri ori sare şi reprezintă o sursă importantă de fibre, de vitaminele B1, B2, B3, B6 şi de acid folic. În plus, conţin minerale esenţiale, precum potasiu, fosfor şi fier. Cel mai important este însă conţinutul de seleniu ce se găseşte în ciuperci, având în vedere faptul că această substanţă nu se găseşte în prea multe fructe şi legume”, a explicat Sarah Schenker.
Întrucât aceste legume conţin peste 90 la sută apă, dacă adăugaţi ciuperci în mâncărurile pe care le pregătiţi, veţi asigura un nivel de saţietate mai mare, cu mai puţine calorii. Oamenii de ştiinţă spun că fiecare specie de ciuperci are calităţile sale. Astfel, unele ciuperci au efect benefic asupra sistemului imunitar, altele reglează nivelul colesterolului, altele previn apariţia bolilor cardiace şi a atacurilor cerebrale. Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit că ciupercile au proprietatea de a reduce riscul apariţiei cancerului la sân.