Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 oct 2008 - Anul XIII, nr. 246 (3927)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Obezitatea, provocată de reacţia lentă a centrilor plăcerii din creier

Activitatea prea lentă a centrilor plăcerii din creier, în timpul mesei, contribuie la apariţia obezităţii, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani, publicat în revista Science şi preluat de AFP.

Rezultatele unor lucrări recente sugerau faptul că persoanele obeze simt mai puţină plăcere în timpul mesei decât celelalte şi că mănâncă mai mult pentru a compensa lipsa de satisfacţie. Însă noul studiu este primul care evidenţiază legătura biologică dintre creier şi obezitate, a explicat Eric Stice, de la Universitatea din Texas, coordonatorul acestei lucrări.

Studiul a demonstrat - prin intermediul imaginilor obţinute cu ajutorul tehnicii rezonanţei magnetice - că nivelul de intensitate a reacţiei circuitelor cerebrale asociate plăcerii în urma consumării unui milkshake, poate ajuta la prezicerea riscului de instalare a obezităţii.

Activitatea din circuitele cerebrale asociate plăcerii este mai intensă la persoanele care prezintă o variaţie genetică în zonă, ce inhibă procesul de producere a dopaminei. Dopamina este o moleculă care asigură comunicarea între neuroni, celulele cerebrale, şi are un rol important în ceea ce priveşte senzaţiile de dorinţă şi de plăcere.

În timpul mesei se declanşează producţia de dopamină, iar nivelul plăcerii este legat de cantitatea de dopamină eliberată. "Persoanele obeze par să aibă mai puţini receptori de dopamină în creier, iar acest lucru le face să mănânce mai mult pentru a compensa acest deficit de plăcere", a explicat Eric Stice, care studiază obezitatea şi tulburările alimentare de peste 20 de ani.

Primul grup de studiu a fost format din 43 de studenţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 22 ani, având un indice al masei corporale (IMC) mediu de 28,6, iar al doilea grup de studiu a fost format din 33 adolescenţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani şi cu un IMC mediu de 24,3. IMC este un indice obţinut prin împărţirea greutăţii la pătratul înălţimii unei persoane.

Persoanele cu un IMC mai ridicat au înregistrat reacţii mai slabe în centrii asociaţi plăcerii şi prezentau, totodată, acea variaţie genetică vinovată de scăderea producţiei de dopamină.

Chiar dacă persoanele care prezintă această anomalie în circuitele lor cerebrale asociate plăcerii sunt expuse riscului de a se îngrăşa, o modificare a stilului lor de viaţă, eliminarea sedentarismului şi un tratament medicamentos pot să corecteze acest fenomen, spun specialiştii.

Studiul, la care au participat specialişti de la Institutul de cercetare din Oregon şi de la Universitatea din Yale, a fost finanţat parţial de Institutul Naţional American al Sănătăţii (NIH).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Obezitatea, provocată de reacţia lentă a centrilor plăcerii din creier.
 Vizualizări articol: 455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Obezitatea, provocată de reacţia lentă a centrilor plăcerii din creier5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei