Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 oct 2008 - Anul XIII, nr. 239 (3920)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medical

Cauze de infertilitate masculină

După cum am precizat anterior, problema infertilităţii este una ce ţine de cuplu, de aceea consultaţia trebuie să se adreseze celor doi parteneri. Statisticile arată că 40% din cauze sunt feminine, 40% masculine, 10% sunt generate de incompatibilitatea de cuplu (voi detalia mai jos ce semnifică acest termen) şi, din nefericire 10% din cauze rămân neexplicate.

Deşi într-o situaţie de infertilitate deseori primul care se prezintă la medic este femeia, în mod logic explorarea unei infertilităţi ar trebui să înceapă cu SPERMOGRAMA. Aceasta este o analiză complexă a capacităţii fertile a bărbatului şi se referă atât la numărul de spermatozoizi cât şi la aspectul şi mobilitatea lor. Atunci când în lichidul seminal este descoperit un număr semnificativ de leucocite, se recomandă şi efectuarea SPERMOCULTURII, care va identifica o posibilă infecţie şi va determina antibioticul la care germenele implicat este sensibil.

De ce se preferă să se înceapă cu această explorare dacă partenerii sunt implicaţi într-un mod egal ? Pentru că testele şi investigaţiile pe care femeile vor trebui să le efectueze sunt mult mai numeroase. Se porneşte în această evaluare după ce ne asigurăm că partenerul este OK!

Spermograma se recoltează obligatoriu după 48 ore de abstinenţă sexuală, de preferat la sediul laboratorului. Transportul probei de la domiciliu la laborator ar putea determina modificări de mobilitate, perturbând rezultatul final. Ceea ce noi constatăm astăzi pe spermogramă, este rezultatul unui proces început cu circa 72 de zile anterior. Acesta este ciclul de evoluţie şi maturizare a unei linii de spermatozoizi. Spre deosebire de femei la care întreg capitalul de ovule este prezent de la naştere, bărbaţii produc în permanenţă, începând cu pubertatea, noi valuri de spermatozoizi.

De ce este important să cunoaştem aceste date? Pentru că sinteza celulelor germinale (spermatozoizii) este extrem de sensibilă, putând fi afectată de multipli factori de mediu, cei mai mulţi dintre ei având caracter tranzitoriu. Veţi fi uimiţi, dar chiar şi un episod febril sau o baie fierbinte pot afecta numărul sau mobilitatea lor. Poziţia de lucru pe scaun, purtarea lenjeriei intime strâmte sunt câteva din situaţiile care, crescând temperatura locală, pot determina, repet, reversibil, modificări ale spermogramei. Efectele acestor evenimente le vedem însă cu o întârziere de circa 3 luni. Iată de ce în faţa unei spermograme modificate, aceasta va trebui repetată. Dacă aspectul său patologic se menţine, se va solicita evaluare endocrinologică sau urologică. Din acest punct este util să apreciem dacă problemele sunt de natură hormonală, obstructivă sau genetică.

Examinarea fizica a partenerului va avea în vedere identificarea următoarelor semne

  • ginecomastie (dezvoltarea glandei mamare), caractere sexuale secundare imature, testiculi mici (diametrul longitudinal normal este de 4-5 cm şi cel transversal de 2 cm)
  • dureri sau tumefieri testiculare

Istoricul medical al pacientului este de asemenea foarte util.

  • Testiculul necoborât congenital (la naştere) care nu se palpează în scrot până la vârsta de 2 ani este un motiv de prezentare urgentă la medic. Cu cât timpul pe care testiculul îl petrece în altă zonă decât scrotul, (unde temperatura este mai scăzută decât cea abdominală) este mai mare cu atât creşte şi riscul de a fi afectat epiteliul reproductiv.
  • Atenţie la parotidita epidemică (oreionul) care poate evolua şi cu afectare testiculară la băieţei sau chiar la adulţi. În aceste cazuri, sunt necesare măsuri de protecţie suplimentare.
  • Intervenţiile chirurgicale în copilărie pe zona testiculară; am întâlnit situaţii în care acestea au determinat leziuni ireversibile pe vascularizaţia locală ce au compromis nu numai fertilitatea ci şi sinteza hormonală care a împiedicat evoluţia fiziologică a pubertăţii (pilozitatea facială lipseşte complet sau parţial chiar la vârsta de 20 ani, masa musculară este subdezvoltată, testiculii rămân mici, nu cresc la pubertate, apar tulburări de dinamică sexuală la maturitate)
  • Iradierile în perioada prepubertară pentru diferite afecţiuni neoplazice evoluează adesea cu prăbuşirea funcţiei reproductive cu menţinerea normală a secreţiei de testosteron, deci cu masculinizare normală

Despre celelalte cauze de infertilitate masculină şi feminină vom discuta în numărul de marţi, 14 octombrie

Dr. Claudia MIRON,
Medic specialist endocrinolog,
Telefon : 0729.290.930 / 0742007975
Email : miron.claudia@yahoo.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cauze de infertilitate masculină.
 Vizualizări articol: 1148 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cauze de infertilitate masculină5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei