Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 oct 2008 - Anul XIII, nr. 237 (3918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medicamentele împotriva obezităţii, eficiente în tratarea infecţiilor virale

Medicamentele folosite în tratamentul obezităţii pot fi eficiente împotriva unui spectru larg de infecţii virale, precum gripa, hepatita, sau chiar HIV, au declarat cercetătorii de la Centrul medical al universităţilor Rochester şi Princeton, într-un studiu publicat în Nature Biotechnology.

Prin metabolismul celular, glucoza poate fi transformată în acizi graşi, proces denumit biosinteza acizilor graşi. Această biosinteză nu este prea importantă în cazul oamenilor, dar multe virusuri se folosesc de aceşti acizi graşi pentru a-şi produce propriile lor membrane virale exterioare, care îi ajută să penetreze şi să infecteze celulele umane.

Pentru acest studiu, cercetătorii au inventat o tehnică nouă de monitorizare a metabolismului celulelor umane, pe măsură ce acestea erau infectate de un virus denumit citomegalovirusul uman (HCMV). HCMV este folosit drept model în urmărirea procesului care se declanşează în cazul multor infecţii virale şi al cancerului.

"Folosind noi tehnici, studiul nostru arată cum infecţia virală preia controlul asupra metabolismului celular şi conduce, printre altele, la o biosinteză sporită a acizilor graşi", a declarat autorul studiului, John Munger, profesor asistent în biochimie şi biofizică de la Centrul Medical al Universităţii Rochester. "De asemenea, am descoperit că, dacă aplici acestei cantităţi sporite de acizi graşi o doză din medicamentele actuale împotriva obezităţii, se inhibă replicarea virală", a mai adăugat Munger.

Folosindu-se de noua lor tehnică, cercetătorii au urmărit izotopul de glucoză pe măsură ce acesta se răspândea în metabolismul celular şi au măsurat impactul pe care l-a avut infectarea cu HCMV asupra vitezei de răspândire a glucozei.

Pentru a determina dacă acţiunea lor asupra biosintezei acizilor graşi ar putea să stopeze replicarea virală, cercetătorii au studiat efectele medicamentelor inhibitoare ale acetil-carboxilazei (ACC) şi ale sintezei acizilor graşi (FAS), nişte enzime care produc acizii graşi. Aceste medicamente sunt folosite în prezent pentru a trata obezitatea şi nivelul ridicat de colesterol. Tratamentele cu astfel de medicamente au redus de peste o mie de ori replicarea HCMV.

Pentru a vedea dacă aceste medicamente împiedică şi replicarea altor virusuri cu membrană externă, cercetătorii au măsurat replicarea virusului denumit "influenza A" în prezenţa aceloraşi medicamente şi au descoperit reduceri similare în replicare.

"Replicarea hepatitei C şi a virusului HIV, de exemplu, a fost asociată recent cu sinteza lipidelor, întărind concluziile studiului nostru şi importanţa lui. Infecţia virală influenţează în mod evident şi procesul de sintetizare al glucozei, un parametru important în dezvoltarea tumorilor, fiind ultima dintr-un şir lung de conexiuni dintre virusuri şi cancer. Din fericire, la un anumit moment, munca noastră va putea să fie eficientă şi în cazul manipulărilor metabolismului canceros", a declarat Munger.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicamentele împotriva obezităţii, eficiente în tratarea infecţiilor virale.
 Vizualizări articol: 465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Medicamentele împotriva obezităţii, eficiente în tratarea infecţiilor virale2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei