Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 sep 2008 - Anul XIII, nr. 219 (3900)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Exerciţiile fizice regulate pot întârzia apariţia maladiei Alzheimer

Exerciţiile fizice efectuate regulat, precum mersul pe jos, contribuie la îmbunătăţirea memoriei persoanelor cu vârste peste 50 de ani care suferă de o diminuare uşoară a capacităţilor lor mintale, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association şi preluat de AFP.

"Acest studiu clinic este, se pare, primul care demonstrează că exerciţiile fizice ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive în cazul persoanelor de vârsta a treia care înregistrează o scădere a funcţiilor cerebrale", a indicat profesorul Nicola Lautenschlager, de la Universitatea din Melbourne (Australia), principalul autor al acestei lucrări.

La studiu au participat 138 de adulţi cu vârste peste 50 de ani, ce prezentau un risc crescut de demenţă şi aveau probleme de memorie, fenomen care precede, în general, maladia Alzheimer.

O parte dintre participanţii la studiu au fost supuşi unui program care îi încuraja să facă exerciţii fizice la domiciliu, timp de 24 de săptămâni. Obiectivul cercetătorilor a fost să încurajeze voluntarii să facă săptămânal cel puţin 150 de minute de exerciţii fizice de intensitate medie, activitatea fiind împărţită în şedinţe de câte 50 de minute. Cercetătorii au recomandat mai ales mersul pe jos.

Totuşi, participanţii au efectuat săptămânal, în medie, 142 de minute de exerciţii fizice.

Funcţiile cognitive ale tuturor subiecţilor au fost măsurate pe parcursul a 18 luni, pe baza ADAS (Alzheimers Disease Assessment Scale), o scară de referinţă elaborată în 1984 care este foarte utilizată în cercetare şi studii farmacologice.

 

Beneficii în timp

Studiul a demonstrat că binefacerile exerciţiilor fizice s-au menţinut timp de cel puţin un an după încheierea studiului. Persoanele care au participat la studiul de 24 de săptămâni au înregistrat o îmbunătăţire a capacităţilor mintale cu, în medie, 0,69 puncte pe scara ADAS în raport cu grupul sedentar.

Chiar dacă diferenţa este modestă, este, totuşi, importantă, având în vedere că nivelul de efort fizic a fost relativ scăzut, au subliniat autorii studiului.

"Spre deosebire de medicamente, care s-au dovedit ineficace împotriva deficienţei cognitive benigne după o perioadă de 36 de luni, activitatea fizică nu numai că a permis o îmbunătăţire uşoară în acest domeniu, dar a avut şi efecte pozitive în ceea ce priveşte calitatea vieţii şi a funcţiilor cardiovasculare", au spus cercetătorii.

În timp ce populaţia mondială îmbătrâneşte, numărul persoanelor atinse de Alzheimer va creşte, de la 26,6 milioane, în prezent, la 106,2 milioane până în 2.050.

"Dacă apariţia maladiei este întârziată cu 12 luni, vom înregistra cu 9,2 milioane de cazuri mai puţin în lume", având în vedere speranţa de viaţă, au fost de părere cercetătorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Exerciţiile fizice regulate pot întârzia apariţia maladiei Alzheimer.
 Vizualizări articol: 734 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Exerciţiile fizice regulate pot întârzia apariţia maladiei Alzheimer0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei