Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 sep 2008 - Anul XIII, nr. 210 (3891)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Genă care ar putea deschide calea către un vaccin anti-SIDA

O genă, care joacă un rol cheie în producerea anticorpilor necesari neutralizării virusului HIV şi care ar putea deschide drumul către crearea unui vaccin împotriva maladiei SIDA, a fost descoperită de cercetătorii americani, potrivit unui studiu publicat în revista Science, citat de AFP.

Această descoperire, făcută pe şoareci, ar putea explica de ce anumite persoane expuse virusului HIV, responsabil de declanşarea maladiei SIDA, nu sunt niciodată infectate.

Gena, numită Apobec3, care există şi în corpul uman şi este localizată în acelaşi loc pe acelaşi cromozom, controlează capacitatea şoarecilor de a produce anticorpi care să neutralizeze retrovirusul, permiţând combaterea cu succes a infecţiilor.

Conform cercetătorilor, această genă ar putea juca acelaşi rol şi în cazul oamenilor, fiind capabilă să neutralizeze retrovirusul responsabil de declanşarea maladiei SIDA.

Această ipoteză este susţinută de studii precedente, care arată că proteinele produse de gena Apobec3 au proprietăţi anti-HIV şi că regiunea cromozomului unde este situată această genă exercită o influenţă puternică asupra capacităţii acestui virus de a infecta organismul.

"Această descoperire scoate în evidenţă un mecanism genetic potenţial pentru producerea anticorpilor capabili să neutralizeze virusul maladiei SIDA, ceea ce este esenţial în eliminarea infecţiei", a declarat Anthony Fauci, director al Institutului Naţional American pentru Alergii şi Maladii Infecţioase (NIAID).

Totodată, acesta a subliniat că realizarea altor cercetări asupra funcţiei genei Apobec3 în rândul oamenilor ar putea conduce la descoperirea de medicamente şi vaccinuri împotriva SIDA.

Anticorpii sunt cheia pentru combaterea cu succes a infecţiilor virale. Majoritatea vaccinurilor stimulează producerea de anticorpi care vizează un anumit virus.

 

Încă un vaccin eficient împotriva SIDA

Dar, după un sfert de secol de cercetări, specialiştii nu au descoperit încă un vaccin eficient împotriva SIDA, care a ucis deja 25 de milioane de persoane.

"Această descoperire dă o nouă dimensiune înţelegerii mecanismului biologic al genei Apobec3, care ne-ar putea ajuta să descoperim modul de a neutraliza virusul maladiei SIDA", a precizat Warner Greene, director al Institutului de virologie şi imunologie Gladstone, din cadrul Universităţii din California, principalul autor al studiului.

Totodată, cercetătorii au dezvoltat şi ipoteza conform căreia gena Apobec3 joacă un rol important nu numai în combaterea HIV, dar şi în ceea ce priveşte creşterea imunităţii organismului în faţa acestui virus.

Descoperirea a arătat că regiunea cromozomcă umană care conţine mai multe gene Apobec3 este asociată cu răspunsurile anti-HIV. Descoperirea a fost făcută în cadrul unui grup de italieni care nu au devenit seropozitivi, în ciuda numeroaselor contacte sexuale cu parteneri infectaţi.

Cercetările efectuate de Institutul Gladstone şi de NIAID au adus noi informaţii în legătură cu modul în care virusul maladiei SIDA foloseşte una dintre proteinele proprii, denumită Vif, pentru a distruge cele două proteine umane produse de gena Apobec3.

Apobec3 ar putea juca un rol important în ajutarea sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva retrovirusului, iar distrugerea celor două proteine ale ei de către Vif ar putea explica de ce majoritatea indivizilor nu produc anticorpi împotriva virusului.

"Cercetările efectuate pe şoareci ne fac să credem că dacă proteina Vif este neutralizată, atunci se obţine în organism un răspuns imunitar mai puternic împotriva HIV", a explicat Kim Hasenkrug, de la NIAID, coautor al studiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Genă care ar putea deschide calea către un vaccin anti-SIDA.
 Vizualizări articol: 802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Genă care ar putea deschide calea către un vaccin anti-SIDA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gena trimis de
( 7 sep 2008, 20:40:42
bun asa.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei