Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 sep 2008 - Anul XIII, nr. 209 (3890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Acţiunea enzimei care alimentează celulele canceroase poate fi inversată

Cercetătorii de la Wistar Institute din Philadelphia (SUA) au anunţat că au descoperit structura telomerazei, o enzimă care contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase, ce poate fi inactivată prin dezvoltarea de noi substanţe medicale, care să elimine cancerul, informează BBC.

Enzima se numeşte telomerază, un tip neobişnuit de ADN polimerază, iar când este activă ajută celulele să se menţină "nemuritoare". Această enzimă acţionează în mai mult de nouă din zece tipuri de tumori. Cercetătorii de la Institutul Wistar au anunţat că descoperirea lor poate duce la dezvoltarea de noi medicamente care pot face ca această enzimă să devină inactivă, prevenind astfel dezvoltarea cancerului.

Toate celulele din corpul uman au un "ceas natural" - telomerii - care se scurtează la fiecare divizare a celulelor. Încetinirea diviziunii celulare este responsabilă şi de schimbările produse în timpul procesului de îmbătrânire. Ideea avansată de oamenii de ştiinţă este că celulele canceroase nemuritoare pot fi convertite în celule care mor, prin blocarea telomerelor.

Anumite celule, cum ar fi celulele suşă embrionice, folosesc telomeraza pentru a menţine lungimea telomerelor. Se pare că majoritatea tumorilor "au deturnat" acţiunea telomerazei pentru a-şi alimenta creşterea.

Echipa de la Institutul Wistar a descoperit o nouă modalitate de a "cartografia" structura activă a enzimei. Conform doctorului Emmanuel Skordalakes, autorul studiului, imaginea detaliată a substanţei va ajuta la dezvoltarea de medicamente cu ţinte moleculare exacte.

"Telomeraza este un target ideal pentru chimioterapie pentru că este activă în aproape toate tumorile umane, dar inactivă în majoritatea celulelor normale. Asta înseamnă că un medicament care face telomeraza inactivă poate lupta împotriva tuturor formelor de cancer, generând foarte puţine efecte secundare", a explicat acesta.

Alţi cercetători au calificat descoperirea ca fiind una "foarte importantă". "Telomeraza controlează evoluţia cancerului şi este o caracteristică cheie a celulelor canceroase umane. Blocând acţiunea acestei enzime, poţi converti celulele canceroase "nemuritoare" în celule care mor. Descoperirea structurii acestei substanţe va ajuta la dezvoltarea de noi substanţe medicale", a spus profesorul Rob Newbold, de la Brunel University, din Marea Britanie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Acţiunea enzimei care alimentează celulele canceroase poate fi inversată.
 Vizualizări articol: 740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Acţiunea enzimei care alimentează celulele canceroase poate fi inversată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei