Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iul 2008 - Anul XIII, nr. 170 (3851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Risc

Scăldatul ne îmbolnăveşte de meningită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scăldatul în ape murdare bagă sucevenii în spital, cele mai recente cazuri fiind înregistrate în ultimele zile.

Specialiştii din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava avertizează că scăldatul poate fi extrem de periculos, fie că este vorba de locuri special amenajate, precum ştrandurile, sau neautorizate sanitar, precum iazurile, bălţile, râurile, prin prisma bolilor care pot fi contactate din ape.

Ei atrag atenţia că, în această perioadă, suntem foarte expuşi la meningite, afecţiuni ce creează un disconfort acut şi chiar pun viaţa în pericol.

Forme de boală uşoare şi medii, în majoritatea cazurilor

În spitalele sucevene, în această vară, au fost înregistrate 12 îmbolnăviri de meningită, alte patru cazuri fiind sub observaţie, cifră considerată normală pentru perioada pe care o traversăm. Boala s-a făcut simţită îndeosebi în rândul copiilor şi al tinerilor, fiind vorba în general de forme uşoare şi medii.

Printre factorii de risc se numără şi scăldatul, în condiţiile în care iazurile, ştrandurile sau apele curgătoare sunt o “sursă” de meningită.

“La internarea în spital, în urma consultului şi a discuţiei cu pacientul, medicul completează un chestionar, prin care se încearcă identificarea expunerii la factorii de risc posibili. Astfel, bolnavul este întrebat dacă în ultimele două săptămâni a avut parte de întreruperi în alimentarea cu apă potabilă şi dacă da, de unde s-a aprovizionat, dacă s-a scăldat sau a călătorit în ultimele 10 zile înainte de debutul bolii, dacă a venit în contact cu un caz confirmat. Pacienţilor li se recoltează probe care sunt trimise la Institutul Naţional Cantacuzino, în vederea identificării virusului incriminat”, a explicat dr. Ana Şfaiţer, şefa Compartimentului de Epidemiologie al ASP Suceava.

 

Virusul persistă în apă până la şase luni

Reprezentantul ASP a subliniat că doi dintre sucevenii care, în această vară, au ajuns la spital din cauza meningitei, respectiv un tânăr de 18 ani şi altul de 29 ani, ambii din Suceava, au declarat că s-au scăldat, primul la ştrand şi într-o baltă, iar al doilea doar într-o baltă.

„Virusul care dă diverse afecţiuni, printre care şi meningita, se elimină din organism prin materiile fecale şi poate ajunge în apele în care se deversearsă mizerii sau care nu sunt suficient curăţate, clorinate. El persistă până la şase luni în apă”, a subliniat Ana Şfaiţer, adăugând că meningita se poate transmite şi prin strănut, tuse sau folosirea aceloraşi tacâmuri, fără a fi spălate.

„Virusul stă până la trei săptămâni pe obiectele de uz casnic”, a punctat doctorul.

 

Simptomele bolii

Meningita, boală ce apare cu preponderenţă în sezonul călduros, se caracterizată printr-o inflamaţie a foiţelor care învelesc creierul. Cele mai frecvente simptome includ dureri de cap, febră, gât înţepenit şi dureros, vărsături, confuzie şi nivel scăzut de luciditate, convulsii. Afecţiunea este foarte periculoasă, motiv pentru care trebuie să fie tratată prompt, în aşa fel încât vindecarea să fie rapidă şi fără consecinţe.

De regulă, severitatea bolii depinde de microorganismul care a cauzat infecţia şi de vârsta persoanei, precum şi de starea generală de sănătate a organismului în momentul infectării.

Pentru a ne proteja de meningită, dr. Ana Şfaiţer recomandă evitarea îmbăierii în bazine insuficient curăţate, în ochiuri de apă sau în râuri, a contactului cu persoanele bolnave, a expunerii excesive la soare, în condiţiile în care apariţia insolaţiei scade rezistenţa organismului. Potrivit medicului, prevenţia mai constă în păstrarea unei igiene riguroase, atât personale cât şi a locuinţei, în consumul de apă numai din surse sigure, evitarea spaţiilor aglomerate, aerisirea încăperilor.

 

Suceava, printre judeţele “santinelă”

Suceava a fost inclusă de către responsabilii din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) în rândul judeţelor “santinelă” din ţară privind supravegherea meningitelor cu enterovirusuri.

Acest lucru presupune o monitorizare minuţioasă a tuturor bolnavilor înregistraţi, mai multe raportări către factorii de decizie, şi va “cântări” greu finele anului, când se trag concluziile finale asupra tendinţei de creştere a morbidităţii, adică a numărului de îmbolnăviri din cauza meningitei.

Pe lista judeţelor în care boala este monitorizată cu mare atenţie se mai află Iaşi, Botoşani, Vaslui, Maramureş, Argeş, Constanţa, Dâmboviţa şi Ialomiţa. Supravegherea meningitei implică informarea tuturor spitalelor din judeţ, în special a secţiilor de Boli Infecţioase, unde se internează de obicei astfel de cazuri.

Factorii de decizie asupra sănătăţii publice au considerat utilă o supraveghere sezonieră amănunţită având în vedere că, în 1999, s-a înregistrat o epidemie de meningită cu enterovirusuri, cu debut în judeţele din nord-est, care s-a extins în partea de sud, iar în 2007 s-a observat o creştere a numărului de cazuri în 19 judeţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scăldatul ne îmbolnăveşte de meningită.
 Vizualizări articol: 921 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Scăldatul ne îmbolnăveşte de meningită5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei