Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 iul 2008 - Anul XIII, nr. 167 (3848)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nicotina poate fi benefică pentru bolnavii de Alzheimer

Specialiştii britanici sunt de părere că nicotina ar putea avea efecte benefice asupra organismului uman, iar ultimele descoperiri arată că boala Alzheimer ar putea fi tratată cu ajutorul acestei substanţe, informează telegraph.co.uk.

Potrivit unui nou studiu, efectul de creştere a nivelului de concentrare resimţit de oameni după ce fumează o ţigară ar putea fi util celor care suferă de tulburări mintale asociate cu demenţa.

În prezent, specialiştii testează mai multe tratamente pe bază de nicotină, ei fiind de părere că substanţa poate întârzia evoluţia tulburărilor mintale.

Motivul pentru care nicotina, prezentă în cantităţi mici în alimente precum cacao sau roşii, dar şi tutun, creează dependenţă este pentru că funcţionează ca un stimulent, crescând fluxul adrenalinei în corp.

Potrivit unor studii realizate pe rozătoare, tratamentele bazate pe nicotină pot stimula părţi ale creierului, îmbunătăţind capacitatea de concentrare şi viteza reacţiilor.

Profesorul Ian Stolerman, de la King’s College, Londra, cel care a condus studiul, a declarat că asemenea tratamente ar putea fi utile bolnavilor de demenţă. "Substanţele pe care noi le numim droguri, în majoritatea cazurilor, au efecte benefice şi nocive, iar nicotina nu face excepţie în acest caz", a spus acesta.

Profesorul a început cercetările acum aproximativ zece ani, fără a crede, însă, că nicotina va avea o influenţă atât de mare asupra puterii de concentrare a creierului. Rezultatele studiului său demonstrează că această substanţă are un efect mai puternic decât alte stimulente, precum cofeina. Totodată, cercetările au arătat că influenţa nicotinei asupra oamenilor sănătoşi nu este atât de mare, însă, în cazul bolnavilor de demenţă, efectele acesteia sunt semnificative.

 

Efectele bolii ar putea fi amânate

Tratamentele pe bază de nicotină ar putea ajuta bolnavii de Alzheimer să amâne efectele bolii cu câteva luni, potrivit profesorului Stolerman, care a precizat, însă, că unul dintre efectele secundare ale acestor medicamente ar putea fi dependenţa.

"Creşterea capacităţii cognitive experimentată de mulţi fumători cu ajutorul nicotinei este, probabil, un motiv pentru care oamenii fumează, aşa că poate nu va fi posibil să prevenim complet dependenţa. Totuşi, posibilitatea abuzului de un medicament bazat pe nicotină pură este foarte mică", a explicat profesorul.

În prezent, există pe piaţă tratamente pentru demenţă, care pot încetini evoluţia bolii. Totuşi, multe dintre acestea au efecte secundare, printre care incotinenţa, despre care Stolerman crede că nu va apărea în cazul tratamentelor bazate pe nicotină.

"Despre terapiile din prezent care nu includ nicotină se crede că oferă un avantaj de câteva luni (pentru pacienţii suferind de demenţă, n.r.), însă efectele secundare sunt chiar serioase", a spus profesorul.

Stolerman va prezenta, luni, rezultatele studiului său în cadrul conferinţei Forum of European Neuroscience, organizată la Geneva.

Purtătorul de cuvânt al Alzheimer's Society a declarat: "Deşi nicotina are calităţi terapeutice, când este absorbită prin fumat, riscurile pentru sănătate sunt mai mari decât beneficiile. Fumatul creşte riscul de demenţă vasculară, cea de-a doua formă comună a demenţei, şi este asociat cu un mare număr de efecte secundare. Sunt necesare mai multe studii pentru a descoperi un tratament sigur şi eficient pentru demenţă, cu ajutorul beneficiilor nicotinei, dar fără riscuri pentru sănătate".

Peste 800.000 de oameni din Marea Britanie suferă de demenţă, dintre care aproximativ 600.000 au Alzheimer, cea mai întâlnită formă a acestui tip de tulburări mintale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicotina poate fi benefică pentru bolnavii de Alzheimer.
 Vizualizări articol: 928 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicotina poate fi benefică pentru bolnavii de Alzheimer0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei